Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Мароко

Мароко - Почивки, Екскурзии, Круизи

Мароко

Кралство Мароко е държава разположена в Северозападна Африка. Има дълга крайбрежна ивица покрай Атлантическия океан, която през Гибралтарския проток достига до Средиземно море. Граничи с Алжир на изток, с Атлантическия океан на север и запад и със Западна Сахара и Мавритания на юг. На север граничи по суша с испанските анклави Сеута и Мелила. Площта на кралството е 446 550 кв. км.

Първата известна цивилизация на територията на днешно Мароко е т.нар. Капсийска култура, съществувала около 8000 г. пр. Хр. През 12 век пр. Хр. в Мароко започват да се заселват финикийците и създават пристанища, които да снабдяват финикийските градове със сол и руда.

По същото време берберите се установяват в по-голямата част от Северна Африка. До 2 век пр. Хр. се обособяват няколко на брой берберски царства, които обаче остават в сянката на Картаген или Римската империя.

През 40 г. сл. Хр. римляните анексират по-голямата част oт земите на днешно Мароко и образуват провинцията Тингитанска Мавритания. Сто години по-късно се разпространява християнството, а малко след него — юдаизма.

Могъществото на Римската империя започва да отслабва и през 5 век тя губи контрол върху провинцията. В следващите години страната е нападната от вандали, вестготи и византийци. През 7 век пристигат арабите, а с тях и исляма.

През вековете които следват се формират няколко големи и мощни ислямски държави, като Бергуата, Царство Фес и Република Бу Регрег, но част от тях попадат под контрола на Омаядския и Абасидския халифати. Алауитската династия, управляваща Мароко днес, взима властта през 1666 година.

Колонизацията не пропуска Мароко и страната става протекторат на Франция през 1912 г., а части от днешната държава са под протекцията на Испания. Мароко обявява своята независимост през 1956 година.

Мароко е конституционна монархия. Глава на държавата и правителството е кралят, който е както светски, така и духовен водач "повелител на правоверните". Той е и главнокомандващ, назначава премиер-министъра и членовете на правителството, губернаторите на провинциите. Висш законодателен орган е еднопалатен парламент.

Това е една аграрна страна с относително добре развита добивна промишленост. Разработват се находища на олово, кобалт, манган, цинк, мед. Развива се машиностроене, химическа промишленост и др. Отглеждат се пшеница, царевица, ечемик, просо, сорго, овошки и картофи. Мароко е един от световните производители и износители на цитруси. Развито е лозарството и отглеждането на маслини. Животновъдството е пасбищно. Отглежда се едър рогат добитък, овце, кози и камили. Важен стопански отрасъл е морският риболов.

Климат
Климатът е предимно субтропичен, средиземноморски. Средни месечни температури - януари 10 - 12 Сº, юли 24 - 28 Сº. Най-големи валежи - над 1000 мм падат в Западен Риф и отчасти в Среден Атлас, а най-малки - на изток и югоизток - под 200 мм.

Столица: Рабат

Население: 33 757 100

Официален език: Арабски

Валута: Дирхам (MAD)

Популярни туристически обекти
Рабат - Тур Хассан, Мавзолеят на Мохамед V, Музеят на традиционните иззкуства, Древния град Сала, Археологическият музей

Казабланка - Джамията Хасан II, Площада Мохамед V, Черквата "Сакре Кьор", Съдебната палата

Маракеш - Дворецът Джема ел Фна

Танжер - Петит Соко, Музей на американската легация