Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Мавритания

Мавритания - Почивки, Екскурзии, Круизи

Мавритания

Мавритания, официално Ислямска република Мавритания, е държава разположена в северозападна Африка. Граничи с Мали на изток и югоизток, Сенегал на югозапад, Атлантическия океан на запад, Алжир на североизток, Мароко на северозапад. Страната носи името на древното берберско царство Мавритания.

Известните факти за Мавританската история започват от 3 век след Христа, когато берберите саханджа от Северна Африка се преместват на юг, последвани от арабите през 7—8 в. До 15 век местните народи са жертва на вторично арабско нашествие, като в същото време влияние оказва и политическата култура на черните държави от западен Судан — Гана, Мали и Сонгхай.

През 1920 г. Мавритания е провъзгласена за колония на Франция, а от 1946 — за „задморска територия“. През 1960г. Мавритания обявява своята независимост. През 1978г. военен комитет за национално възраждане (ВКНВ) взема властта в страната. Прекратено е действието на конституцията, разпуснато е правителството, парламента, обществените организации. Следват още няколко преврата, последният от които поставя на власт „Военен съвет в името на справедливостта и демокрацията“ - 5 август 2005 г. Мавритания е член на Лигата на арабските държави, Организацията на африканско единство и ООН.

Мавритания е република с парламентарна форма на управление на базата на многопартийна система. Глава на държавата е президент. Той назначава министрите и се явява главнокомандващ армията. Висш законодателен орган е двупалатен парламент - Долна палата Национално събрание и Горна - Сенат.

Това е една слабо развита аграрна страна. Основа на промишлеността е добивът на железни руди. Има запаси от злато, фосфати и мед. Няма собствени енергоносители. Важен отрасъл е морският риболов. Селското стопанство е изостанало. Главни селскостопански култури - просо, сорго, финикова палма, царевица, батати. Отглеждат се овце, кози и камили.

Добре развит туризъм.

Климат
Климатът е тропичен, пустинен. Средни месечни температури - януари 16 - 20 Сº, юни 3- 32 Сº. Валажите в по-голямата част от страната са под 100 мм (на североизток под 50 мм, на юг 200 - 400 мм).

Столица: Нуакшот

Население: 3 124 200

Официален език: Арабски, френски, хасания

Валута: Угия (MRO)

Популярни туристически обекти
Нуакшот - Олимпийския стадион, Народния музей

Езеро Себкхет Те-н-Дгхамча