Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Мавриций

Мавриций - Почивки, Екскурзии, Круизи

Мавриций

Република Мавриций е островна държава разположена в югозападния Индийски океан, на около 900 км. източно от Мадагаскар. Освен остров Мавриций в републиката са включени и островите Родригес, св. Брендън и Агалега.

През средновековието араби и малайци посещават островите. В началото на 16 в. те са открити от португалците. От 1598 до 1710г. земите на днешната република Мавриций са под властта на холандците. Французите проникват там през 1715г. и шест години по-късно тя става френска колония.

По-късно островите стават владение на Великобритания - от 1810 до 1968г. На 12 март 1968г. страната става независима държава в състава на Общността.
Мавриций е член на Организацията за африканско единство, на ООН (1968).

Мавриций е република. Глава на държавата е президент, избиран от парламента. Законодателната власт е в ръцете на Национално събрание. Изпълнителната власт принадлежи на Съвет на министрите.

Страната е една от най-динамично развиващите се в Африка. Създадена е "свободна експортна зона", където работят 495 предприятия. Там се произвеждат текстилни, шивашки и трикотажни изделия, парфюмерия, обувки. Регистрирани са над 1 600 офшорни компании. В страната има 17 захарни завода и 8 чаени фабрики. Извършва се и обработка на изкуствени рубини за часовници. Отглежда се захарна тръстика, чай, тютюн, алое, банани. Развъжда се главно едър рогат добитък и кози. Туризмът заема важна част в икономиката на страната.

Климат
Климатът е тропичен, морски, със средна температура - февруари 26 Сº, август - от 14 до 18.5 Сº. Валежи - по крайбрежните райони - от 1500 до 2500 мм, в планините до 3000-5000 мм. От януари до март са чести ураганните ветрове (тайфуни).

Столица: Порт Луи

Население: 1 230 600

Официален език: Английски

Валута: Марицийска рупия (MUR)

Популярни туристически обекти
Порт Луис - Пазарът Порт Луис, Природно-историческият музей, Пощенският музей, Джамията Джумах

Мока Таун - Народният музей на индийската имиграция, Ле Редуит

Ботаническите градини Сър Сийлузагур Рамгоолам