Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Монако

Монако - Почивки, Екскурзии, Круизи

Монако

Княжество Монако е град-държава намираща се в Западна Европа. Разположено е на френската ревиера между Средиземно море и Франция. Монако е една от петте европейски микродържави. Страната е разделена на четири части: Първата е столицата Монако - старата част на града, намира се на скалист нос, който се разпростира навътре в Средиземно море; Монте Карло - главната жилищна и курортна област; Ла Кондамин - територията намираща се около пристанището и Фонтвиеле - наскоро застроена площ до морето.

Земите на Монако са били финикийска колония, след което стават гръцка. През 1 век страната става част от Римската империя. През 1419 г. под протекцията на Генуа се създава княжество.
До 1641 г. земите му се намират под испанска власт.

Монако е конституционна наследствена монархия - княжество. Начело на държавата стои княз. Законодателната власт принадлежи на княза и Националния съвет, а изпълнителната на Правителствен съвет, начело с държавен министър.

Държавата е един от световните туристически центрове, тъй като е разположена на Лазурния бряг. Основните приходи са от банково дело, хотелиерство, туризъм, курорти и игрални домове. Има също и съвременна индустриална база от екологически чисти производства - хранителна и лека промишленост, фаянс и сувенири.

Климат
Климатът е субтропичен с мека и дъждовна зима и горещо и сухо лято. Средната минимална температура през януари и февруари е 8 °C, а средната максимална температура през юли и август е 26 °C.

Столица: Монако

Население: 32 400

Официален език: Френски

Валута: Евро (EUR)