Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Мозамбик

Мозамбик - Почивки, Екскурзии, Круизи

Мозамбик

Мозамбик, официално Република Мозамбик, е страна разположена в югоизточна Африка. Тя граничи с Индийския океан на изток, със Зимбабве на запад, с Танзания на север, с Малави и Замбия на северозапад и със Суазиленд и РЮА на юг. Площта на страната е 801 590 кв. км.

През VIII в. на територията на днешен Мозамбик проникват араби. През 12 век земи от днешен Мозамбик и от Зимбабве са включени в състава на африканската държава Мономотапа.

Днешните мозамбикански територии са били открити от Вашку да Гама през 1498г., малко по-късно през 1505г. те станали португалска колония.

През 1886 - 1893г. границите на колонията са уточнени след съгласуване с Великобритания и Германия. През 1951г. Мозамбик е провъзгласен за португалска отвъдморска провинция. През 1964г. избухва въоръжено въстание предвождано от Фронта за освобождение на Мозамбик.

На 25 юни 1975г. след протеклата в Португалия революция по споразумение с новото португалско правителство Мозамбик получава своята независимост като независима република начело с президент С. Машел.

През 1990г. с приемането на новата конституция се прекратява еднопартийния режим. През 1994г. са проведени първите в историята на страната свободни демократични избори (за президент и парламент). През 1995г. държавата влиза в състава на Общността. Мозамбик членува в ООН (1975).

Страната е със статут на република, начело с президент. Той е и глава на правителството. Висш законодателен орган е Асамблея на Републиката.

Селското стопанство и промишлеността в страната постепенно излизат от състоянието на упадък след гражданската война. Главни експортни култури са захарната тръстика, кокосова палма, сизал, памук, кашу, цитруси. Слабо развито животновъдство, заради мухата цеце. Водещ промишлен отрасъл е миннодобивният - въглища, тантал, газ, боксити. Работят заводи за нефтопреработка, целулоза, захар, цимент, памукоочистителен.

Климат
Климатът на север е субекваториален, на юг - тропичен, пасатен. Средните месечни температури в Мозамбикската низина са от 15 до 30 Сº, на платото - от 3 до 5 Сº по-ниски. Валежите - 750-1000 мм във високите части и 1500 мм в равнината.

Столица: Мапуто

Население: 21 397 000

Официален език: Португалски

Валута: Метикал (MZN)

Популярни туристически обекти
Мапуто - жп. гарата (построена от Айфел), Национален музей на изкуствата

Остров Мозамбик - Дворецът и параклиса на Сао Паоло, Музеят за свещено изкуство, Фортът на Сао Себастиао, Църквата на Носа Сенкора де Балуарта

Морският национален парк