Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Намибия

Намибия - Почивки, Екскурзии, Круизи

Намибия

Република Намибия е държава в Югозападна Африка, разположена на брега на Атлантическия океан. Граничи с Ботсвана на изток, с Ангола на север, Замбия на североизток и Южноафриканската република на юг. Страната е била една от последните колонии в Африка. Член е на ООН, Общност за развитие на държавите от Южна Африка, Африкански съюз и Общност на нациите.

Намибия е била заселена още от дълбока древност от племената на бушмените. По късно в земите й се заселват хутентотските племена дамара и намакуа. През 14 век всички те са изтласкани от нахлуващите от север племена от бантуезичната група овамбо и хереро. Доста по-късно по тези територии започват да пристигат и европейците.

През 1878 г. Великобритания обявява земите около Уолфиш Бей за своя територия и ги включва в състава на Капската колония. След проведени преговори цялото крайбрежие става част от Германската империя с изключение на територията около Уолфиш Бей, а през 1884 г. Великобритания обявява цялата територия до 20 меридиан за немска сфера на влияние. Така възниква колонията, наречена Германска Югозападна Африка.

През 1890 г. в ръцете на Германия преминава и тясна ивица земя, започваща от североизточния край на колонията, и достигаща до река Замбези. Тази част от днешна Намибия е известна като Ивица Каприви. Сключеното споразумение гласи още, че Германия получава и остров Хелголанд, а Великобритания — остров Занзибар.

По време на Първата световна война през 1915 г. Намибия е завладяна от войските на Южноафриканския съюз. През 1920 г. Южноафриканския съюз получава от Лигата на нациите мандат за управление на Югозападна Африка. ЮАР отказва да предаде мандата за управление дори след изтичането на срока и продължава да контролира тази територия. Уолфиш Бей е присъединен към ЮАР като анклав. След провъзгласяването на независимостта на Намибия, анклава бива предаден от ЮАР през 1994 г.

През 1966 г. Югозападноафриканския народен фронт известна под името СУАПО слага началото на борбата за независимост от ЮАР. Базите на СУАПО са в Ангола и Замбия, Съветския съюз подкрепя организацията.
Това е периода, в който територията на Югозападна Африка започнва да се нарича с името "Намибия". Правото на ЮАР да управлява тази територия не е признато от Международната общност. През 1988 г. ЮАР приема да напусне Намибия. Така на 21 март 1990 г. в присъствието на Генералния секретар на ООН и президента на ЮАР е обявена независимостта на Намибия.

Намибия е република, начело с президент. Изпълнителна власт се осъществява от президента и правителството. Висш законодателен орган е двупалатен парламент, състоящ се от Национална асамблея и Национален съвет от 26 представители на регионите.

Страната разполага с богати запаси минерални суровини. Основа на икономиката е миннодобивната промишленост - диаманти, олово, цинк, мед, манган. Има и заводи за преработка на мед и олово и рибоконсервни предприятия. Основно направление в селското стопанство - отглеждане на каракулски овце. Климатичните и почвените условия не са благоприятни за развитие на земеделие.

Климат
Климатът е тропичен. Средните месечни температури - януари - от 18 до 27 Сº, юли - от 12 до 16 Сº. Валежите са от 10-50 мм по крайбрежието и 500-700 мм в крайните североизточни части.

Столица: Виндхук

Население: 1 820 900

Официален език: Английски, африканс, немски

Валута: Намибийски долар (NAD)

Популярни туристически обекти
Виндхук - Замъка Хайнцбург

Националният музей, Националната галерия на изкуствата, Националния парк "Етоша", Парка Ватерберг, Метеорита Хоба, Сосуфлей, Сесрием каньон, Фиш Ривер Каньон, Вулкана Брукарос, Градът-музей Колманскоп, Замъкът Дувусиб, Скелетовият бряг, Националният парк Намиб-Науклюфт