Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Нидерландия

Нидерландия - Почивки, Екскурзии, Круизи

Нидерландия

Кралство Нидерландия е държава в Северозападна Европа, в която са включени и Холандските Антили и Аруба. Често използваното наименование Холандия е не съвсем правилно, тъй като Холандия е само една от съставните провинции на Нидерландия, намираща се в северната част на страната.
Нидерландия е разделена на 12 провинции - Гелдерланд, Гронинген, Дренте, Зеландия, Лимбург, Оверейсел, Северен Брабант, Северна Холандия, Утрехт, Флеволанд, Фризия, Южна Холандия.

В древността териториите на днешна Нидерландия са заселени от германски племена. През І век римски войски, водени от Юлий Цезар, завоюват южната част от земите на държавата. През IV – V в. в южните области се заселват франки, а в източните сакси. Франкската държава завладява Нидерландия през VIII в. Малко по-късно страната става важен търговски център. През XV в. отделни владения са включени в Бургундското херцогство.

Нидерландия става владение на Хабсбургите - 1477 г. Годината е 1956 - Карл V предава управлението на Нидерландия и Испания на своя син Филип ІІ. В резултат на деспотичното му управление избухва епохалната война за независимост на холандците срещу Испания, която в този период е най-могъщата нация в Европа.
Независимата буржоазна република Съединени провинции е създадена през 1581г., като името Холандия се утвърждава през 17 век.

По-късно благодарение на множеството търговски експедиции, които осъществява страната и в които са превзети много търговски места в Африка, Югоизточна Азия и Америка държавата се превръща в колониална империя. Между холандците и англичаните избухва остро търговско съперничество и по-късно военен конфликт.

След Първата (1652-1654) и Втората (1664-1667) англо-холандска война страната губи външнотърговския монопол и редица колонии.
На територията й е създадена зависима от Франция Батавска република - 1795 г., превърната от Наполеон I в Холандско кралство, а през 1810 г. пряко е присъединена към Френската империя. След разгрома на Наполеон по решение на Виенския конгрес (1814 – 1815) страната е провъзгласена за Нидерландско кралство.

Следва период на икономически растеж, който приключва с Първата световна война. Въпреки че запазва военен неутралитет, нацията търпи тежък удар от търговските загуби възникнал като резулта от това, че континентът е блокиран. Проблемите на страната след края на войната са предимно икономически. С пламването на Втората световна война през 1939 година Нидерландия отново обявява неутралитет, но през 1940-1945г. германците я окупират.

Страната е член-основател на НАТО през 1949 г., както и съоснователка на Европейската икономическа общност и Евратом, които в последствие стават съставни части на Европейския съюз.

Нидерландия е конституционна монархия, начело на която стои крал. Законодателната власт принадлежи на краля и Генералните щати, които се състоят от две палати, а изпълнителната власт е в ръцете на кралицата и правителството, начело с премиер-министър.

В страната са има находища на въглища, нефт, природен газ. Основни промишлени отрасли са корабостроене, черна и цветна металургия, машиностроене, металообработване, химическа промишленост, електроника и високи технологии, машиностроене, химическа промишленост, обработка на скъпоценни камъни. Нидерландия има високо продуктивно селско стопанство. Главните отрасли - животновъдство, говедовъдство, свиневъдство, птицевъдство. Отглеждат се парникови зеленчуци и цветя, картофи, пшеница, ечемик.

Климат
Климатът е умерен, морски, със средна температура - януари от 1 до 3Сº, юли 16-17Сº. Валежи - 650-750 мм.

Столица: Амстердам

Население: 15 930 600

Официален език: Холандски

Валута: Евро (EUR)

Популярни туристически обекти
Амстердам - Имперският канал, Каналът на принца, Каналът на господата, Зоологическата градина, Музикалният театър, Музеят на Мадам Тюсо, Музеят на Ван Гог, Кралският дворец, Новата църква (Nieuwe Kerk), Къща-музей на Рембранд, Музеят на Хайникен, Музеят на футболния клуб Аякс, Площад "Дам"

Ротердам - Морският музей на принц Хендрик, Кубичните къщи

Хага - Мадуродам, Схевенинген, Панорамата, Двореца на Мира

Парка на цветята Койкенхоф