Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Нигер

Нигер - Почивки, Екскурзии, Круизи

Нигер

Република Нигер е държава разположена в Западна Африка. Граничи с Буркина Фасо и Мали на запад, с Алжир и Либия на север, с Чад на изток, с Нигерия и Бенин на юг. Нигер няма излаз на море и се намира в една от най-сухите части на Сахара. Страната е на едно от последните места по развитие в света.

Преди 5 000 години Сахара и земите на днешен Нигер са били покрити от плодородни равнини. Най-старите стенописи открити по тези територии са на възраст от около 12 000 години.

Царство Сонгхай е най-голямата държава, съществувала на територията на днешен Нигер. След опадъка и разпадането й в края на 16 век започват да се формират съюзи между туарегските племена.

Шотландецът Мънго Парк е първият западен изследовател, дошъл по тези земи. По-късно около 1900г. френските колонизатори пристигат по тези места и през 1922г. страната официално става френска колония, част от Френска Западна Африка.

След направените промени във френската конституция, които дават по-големи правомощия на колониите, на 4 декември 1958г. в Нигер се провеждат избори за местен парламент, или т.нар. териториално събрание.

Победител в тези избори е Прогресивната партия, която печели 54 места в 60-местния парламент. Техните опоненти - Социалистическото движение печели едва 4 места. До 1960 Нигер се превръща в еднопартийна държава, тъй като френското правителство забранява всички партии, освен Прогресивната. На 3 август 1960г. страната провъзгласява своята независимост.

Нигер е република, начело на която стои президент. Законодателната власт принадлежи на Националното събрание, което е съставено от 83 депутата. Изпълнителната власт се осъществява от президента.

Държавата има изключително изостанала икономика. Износна култура са фъстъците, памук, тютюн, овошки и фурми. Отглежда се още просо, сорго, маниока, захарна тръстика. Животновъдството е номадско и полуномадско. Отглежда се едър рогат добитък, овце, кози, камили, магарета и коне. Промишлеността е представена от предприятията на добивната промишленост - уран, въглища, желязо, манган, нефт, платина, злато, фосфати. Има и предприятия за преработка на фъстъци, памук, ориз.

Климат
Климатът е от субтропичен, пустинен на север и североизток, до субекваториален на юг и югозапад. Средни месечни температури от 20-24 до 32-34 Сº. Валежи - на север и североизток - под 100 мм, на юг-югоизток - около 800 мм. От октомври до май е сухият сезон.

Столица: Ниамей

Население: 13 272 600

Официален език: Френски

Валута: CFA франк (XOF)

Популярни туристически обекти
Зиндер, Оазисът Билма, Гранд Марке, Национален музей на Нигер