Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Нигерия

Нигерия - Почивки, Екскурзии, Круизи

Нигерия

Федерална република Нигерия е държава разположена в Западна Африка. Граничи с Чад и Камерун на изток, с Бенин на запад, Нигер на север и Гвинейския залив на юг. Нигерия е най-многобройната африканска страна и заема осмо място в света по население. Страната изтърпява дълъг период на политическа нестабилност, но днес тя е една от най-големите икономики на Африка, и е сред най-бързо развиващите се страни в света.

Най-ранните доказателства за заселници по територията на днешна Нигерия датират от 9000 г. пр. Хр. В Таруга са открити пещи за топене на метали, датиращи от 4 век пр. Хр.

До 16 век сл. Хр. се образуват множество царства, от които най-голямо е царството Нри, основано през 9 век. То съществува около 1000 години и макар, че има малка територия значително повлиява културно и политически върху югоизточна Нигерия.

По-късно се появяват и по-могъщи държави, като Йоруба, Ифе, Ойо и Бенинската империя, царство Калабар, увеличава се влиянието и на царство Сонгхай и Борнуанското царство.

В края на 19 век, през 1885г., англичаните завладяват Западна Африка, в резултат на това Нигерия става протекторат на Британската империя на 1 януари 1901г.

След приключване на Втората световна война се появяват множество националистически движения, и Великобритания предприема стъпки към увеличаване на самоуправлението на Нигерия.

Страната получава пълната си независимост през октомври 1960г., устроена като парламентарна федеративна република. Държавен глава е монарх, но законодателната власт принадлежи на двукамарния парламент.

През октомври 1963г. Нигерия е обявена официално за федерална република, а първи президент става генерал-губернатора Ннамди Азикиве.

Този период се нарича Първа нигерийска република и се характеризира с напрежение и етнически сблъсъци. Президента е свален от власт, а министър-председателя Абубакар Тафава Балева убит по време на военен преврат на 15 януари 1966г. Следва период на военно управление, което не се справя с икономическите проблеми и вътрешното напрежение.

Военното управление пада чрез преврат на ген. Муртала Мохамед през 1975, който също е свален чрез преврат само година по-късно, от ген. Олусегун Обасанджо. В Нигерия се слага началото на преход към гражданско управление и създаване на нова конституция — това е Втората република.

В наши дни Нигерия е със статут на федеративна република. Глава на държавата - президент, назначен от Временния управляващ съвет. Той възглавява Временния съвет и федералния изпълнителен съвет.

Това е една аграрна страна с голям промишлен потенциал. Основните селскостопански култури са просо, сорго, царевица, маниока, бобови, захарна тръстика, ориз и др. Главни експортни култури - маслена палма (1-во място в света), какао, фъстъци, каучук. Животновъдството има екстензивен характер. Отглежда се едър рогат добитък, овце, кози. Страната е и производител на дървесина. Нигерия има значителни запаси от нефт, природен газ, въглища, големи находища на уран, олово, желязна руда, калай, манган, боксити. Основа на икономиката е добивът на суров нефт. Други промишлени отрасли - текстилна, металургична, газова, нефтопреработваща, сглобяване на автомобили, трактори, велосипеди, химическа, циментова.

Климат
Климатът в голяма част от страната е екваториално-мусонен. Във вътрешните райони средната температура на най-топлите месеци (април-май) е от 23 до 33 Сº, а на най-хладните (декември-януари) е от 20 до 26 Сº. Валежите са 1200 мм в делтата на Нигер, в източните части на крайбрежието - до 4000 мм, а в крайния север и североизток - 500 мм. Тук в голяма част от годината духа топлият сух вятър - харматан.

Столица: Абуджа

Население: 146 255 300

Официален език: Английски

Валута: Найра (NGN)

Популярни туристически обекти
Кано - Старият град, Главната врата (Кофар Мата), Дворецът на Емир, Централната джамия, Mузеят Гидан Макама, Рововете Кофар Мата, Древният пазар Курми

Националният парк Янкари, Резервата за дивеч Гашака, Водопадите Курра, Водопадите Ассоп