Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Полша

Полша - Почивки, Екскурзии, Круизи

Полша

Република Полша е държава разположена в Централна Европа. Граничи с Чехия и Словакия на юг, с Германия на запад, с Украйна и Беларус на изток, и с Литва и Русия на север, граничи още и с Балтийско море.

Държавата възниква около 960 г., а неин пръв владетел е княз Мешко I от династията на Пястите. Християнството е прието през 966 г. По-късно обаче страната се превръща в проводник на католицизма в региона, като в края на 14 в. е вече утвърдена държава.

Така нареченият „Златен век на Полша“ настъпва през 16 век, след като Полша и Литва се обединяват — 1386 г. в следствие на династически брак между принцеса Ядвига и литовския крал Ягело. Така възниква полско-литовската държава, която се нарича Жечпосполита.

Рицарите от Тевтонския орден са най-сериозният противник на полската държава в Западна Европа. Те са владетели на Латвия, Естония, Прусия. Избухва война между Полско-Литовското княжество и тевтонците през 1410 г., завършваща с победа за Полша, укрепваща още повече Ягеловата династия.

В периода 1605-1610 г. поляците окупират Москва цели два пъти и открито посягат към руския трон. Водят също войни и с Швеция и Турция, в следствие на което ресурсите на държавата са значително намалели. През 17 век Полша води войни и с Османската империя, Русия, Швеция, Трансилвания и Бранденбург-Прусия, в които губи около 1/3 от населението си. Отслабването на държавата води до зависимост от Русия.
1795 г. - Полша е изтрита от картата на Европа. Тя загубва независимостта си до Първата световна война. Разделена е на три части - руска, австрийска и пруска.

1807-1813 г. - Наполеон I създава Варшавско херцогство, което е реверанс към множеството полски емигранти в армията му. На 17 ноември 1918 г. е провъзгласена независимата полска държава. През 1999 г. страната става членка на НАТО.

Полша е парламентарно-президентска република. Изпълнителната власт се осъществява от президент и Съвет на министрите. Законодателен орган е парламент съставен от две палати - Сейм и Сенат.

Страната притежава големи запаси от въглища, сяра, сребро, мед, цинк, олово. Водещи икономически отрасли - машиностроене, черна и цветна металургия, нефтопреработване, химическа промишленост, парфюмерия, текстилна, хранително-вкусова промишленост. В селското стопанство се отглеждат зърнени култури, картофи, зеленчуци, плодове, захарно цвекло. Главни отрасли в животновъдството - свиневъдство, млечно-маслено говедовъдство, птицевъдство.
Добре развит туризъм.

Климат
Климатът е умерен, преходен към континентален. Средна температура - януари от -1 до -3Сº, юли - от 16 до 19Сº. Валежи - от 500-600 до над 1000 мм в планините.

Столица: Варшава

Население: 38 518 200

Официален език: Полски

Валута: Злота (PLN)

Популярни туристически обекти
Познан, Замъците на Краков, Ясло