Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Португалия

Португалия - Почивки, Екскурзии, Круизи

Португалия

Република Португалия е държава разположена на Пиренейския полуостров и в Атлантическия океан. Намира се в най-южната част на Западна Европа. Граничи с Испания на север и изток.

Кралство Португалия е образувано през 1139г., когато Афонсо Енрикеш се е самокоронясал. През 1373 г. между Португалия и Англия се склучва съюз, който е най-дълго съществуващият в света. Чрез избухване на революция през 1910г. е свалена Португалската Монархия и държавата изпада в хаос, който допълнително е подсилен от Първата Световна Война.

Диктатора Антонио де Оливейра Салазар поема управлението на страната от 1926г., но режимът който осъществява е прекратен от така наречената „Революция на Карамфилите”. Тя повежда държавата по пътя на модерната демокрация и осигурява независимост на колониите в Африка. От тогава Португалия е парламентарна република.

Страната е член на НАТО от 1949г., на ООН от 1955 г. и на Европейския Съюз от 1986г.

Португалия е република с ограничени пълномощия на президента. Законодателен орган е Събрание на Републиката, а изпълнителната власт принадлежи на правителство, начело с премиер-министър.

В страната се добиват волфрам, пирит, олово, уран, калай, мед. Основи отрасли - текстилна, шивашка, обувна, керамична и корабостроителна промишленост, както и автомобилостроене, електроника, машиностроене, химическа промишленост. Отглеждат се лозя, зеленчуци, маслини, цитруси, зърнени култури. Добре се развива животновъдството - едър рогат добитък, кози,овце, свине, също и риболов и преработка на морски продукти.
Изключително добре развит туризъм.

Климат
Климатът е субтропичен, средиземноморски. Средните температури - януари 5-10Сº, юли 20-27Сº. Валежи - в равнините от 400 до 800 мм, в планините - от 1000 до 2500 мм.

Столица: Лисабон

Население: 10 642 800

Официален език: Португалски

Валута: Евро (EUR)

Популярни туристически обекти
Евора, Арабския замък, Параклиса "Свети Педру", Кръстът на Португалия, Азорските острови, Манастира "Санта Клара", "Португал душ пекининуш" - увеселителен парк