Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Република Конго

Република Конго - Почивки, Екскурзии, Круизи

Република Конго

Република Конго - не трябва да се бърка с Демократична република Конго, бивш Заир. Конго-Бразавил е държава разположена в Западна Централна Африка.

От 15-16 век на земите на днешно Конго съществуват държавните образувания Теке и Лоанго, които през 1880 година са превзети от френски колонизатори. На тяхно място е образуван протекторат, който съществува под името Френско Конго до 1910 година, когато е преименуван на Средно Конго и е включен в състава на Френска Екваториална Африка.

През 1958г. е провъзгласена за Автономна република Конго, а на 15 юли 1960г. е обявена независима Република Конго. През януари 1970г., след години на работнически вълнения и множество военни преврати, сформираният през 1968 Национален революционен съвет взема властта в свои ръце и страната е обявена за "народна република".

През 1990г. се установява многопартийна политическа система.
Страната членува в Организацията за африканско единство (1963) и в ООН (1960).

Конго е президентска република. Глава на държавата е президентът, който е и глава на коалиционно правителство. Законодателната власт принадлежи на президента и Националния преходен Съвет съставен от 75 национални съветника, избрани през 1998 г. до приемане на нова конституция.

Стопанството на страната се гради главно на добивни отрасли. Основни природни ресурси - нефт и дървесина, а основа на икономиката е нефтодобивът и дърводобивът. Селското стопанство е слабо продуктивно и не задоволява потребностите на страната. Износни култури - маслена палма, фъстъци, кафе, какао, тютюн и каучук. Животновъдството е слабо развито.

Климат
Климатът на север е екваториален, постоянно влажен, на юг - субекваториален. Средните месечни температури в Бразавил са от 21 до 26 Сº. Валежи - 1500-2000 мм, а на юг - 1200-1300 мм.

Столица: Бразавил

Население: 3 768 100

Официален език: Френски, китуба, лингала

Валута: CFA франк (XAF)

Популярни туристически обекти
Бразавил - Базилика Св. Анна, Шарл де Гол Къща, Националеният музей на Конго