Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Румъния

Румъния - Почивки, Екскурзии, Круизи

Румъния

Румъния е държава разположена в Югоизточна Европа. Граничи с Молдова и Украйна на североизток, на юг с България и с Унгария и Сърбия на запад. Има излаз на Черно море на изток. Площта й е 238 396 км².

Замите на днешна Румъния са били заселени няколко века пр.н.е. от даки и гети. През 106 г. римският император Траян завзвма Дакия. През 14 век се образуват княжествата Молдова и Влахия. Въпреки, че попадат под властта на Отоманската империя през 16 век те все пак имат някаква вътрешна самостоятелност.

Александру Йоан Куза е избран за княз на Княжество Влахия и Молдова през 1859 г. и на 24 декември 1861 г. обявява независимостта на държавата Румъния. Новият княз се посвещава активно на реформирането на страната, извършва поземлена реформа, освобождава зависимите селяни и им раздава земя, съставя наказателен и граждански кодекс, въвежда всеобщо избирателно право, основава няколко университета и полага основите на модерната румънска армия.

Истинската независимост на страната идва едва след края на Руско-турската освободителна война през 1877 г.

Румъния взима участие и в Първата световна война на страната на Антантата.

Румъния е република, начело с президент. Законодателна власт принадлежи на парламент, който се състои от депутатско събрание и сенат. Висш изпълнителен орган е правителството.

Страната все още има разклатена икономика. Нейната продукция не е конкурентна, но се развива - металургична и химическа промишленост, нефтодобив и нефтопреработване, добив на въглища, желязна руда, мед, олово, цинк. Водещ отрасъл на селското стопанство е растениевъдството - царевица, пшеница, ечемик, захарно цвекло, слънчоглед, картофи, плодове, зеленчуци, лозя. Отглеждат се и овце, едър рогат добитък.

Сравнително добре развит туризъм.

Климат
Климатът е умерен, континентален. Средните температури за януари са от 0 до -5Сº в равнините и до -10Сº в планините, за юли са съответно 20-28Сº и 8-16Сº. Валежи - от 600-700 мм до 800-1500 мм в планините.

Столица: Букурещ

Население: 22 276 000

Официален език: Румънски

Валута: Лея (RON)

Популярни туристически обекти
Президентския дворец, Река Дъмбовица, Трансилвания