Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Сао Томе и Принсипи

Сао Томе и Принсипи - Почивки, Екскурзии, Круизи

Сао Томе и Принсипи

Демократична република Сао Томе и Принсипи е малка двуостровна държава разположена в Гвинейския залив на запад от бреговете на централна Африка. Площта на страната е 1001 кв.км. По-големият от двата острова е Сао Томе, а по-малкия Принсипи, намиращи се съответно на около 300 и 250 км северозападно от Габон.

Португалският изследовател Фернао до По открива островите и те са колонизирани от страната му през 1471г. През 1493г. е образувано първото селище на Сао Томе от Алваро Каминя по нареждане на крал Жуау II. През 1500г. е основано селище и на Принсипи.

Португалците довеждат роби, евреи и престъпници, които да обработват създадените от тях захарни плантации. Вследствие на това островите стават най-големите производители на захар в Африка.

Развитието на захарни плантации в Западна Африка оказва отрицателно влияние върху икономиката на островите и тя започва да запада. Около 1800г. започва засяването на нови култури — кафе и какао. От тогава Сао Томе и Принсипи става най-големият производител на какао в света, което продължава и до днес.

Плантациите обаче се оказват проблемни. Работниците започват да недоволстват, защото португалските земевладелци злоупотребяват с широките си правомощия. През 1875г. робството е отменено, а в периода 1951—1972г. островите са провинция на Португалия.

През 1953г. работниците в плантациите въстават срещу португалската власт. Въстанието приключва с клането край Батепа, където 1000 души са убити от португалците. То поставя началото на националистическото Движение за освобождението на Сао Томе и Принсипи. Страната извоюва своята независимост на 12 юли 1975г.

Сао Томе и Принсипи е република, начело на която стои президент, избиран за 5 години. Законодателният орган е Националното събрание, състоящо се от 55 депутати. Изпълнителната власт се упражнява от Съвета на министрите.

Страната има слабо развито селско стопанство. Основните експортни суровини са какао, кафе, банани, палмово масло и продуктите на хининовото дърво. Отглеждат се едър рогат добитък, свине, овце и кози. Сравнително добре развит е риболова и ловът на костенурки.

Климат
На Принсипи климатът е екваториален, влажен, а на Сао Томе — преходен от екваториален към тропичен. Средномесечни температури — от 23 до 27°С. Като цяло максималните температури не надвишават 32 градуса. Във вътрешните части, където има планини и хълмове, средногодишната температура е 20°С. Валежите са обилни, от 1000 мм/м² в северните равнинни местности до 5000 мм/м² в южните части. Дъждовният сезон трае от октомври до май.

Столица: Сао Томе

Население: 212 700

Официален език: Португалски

Валута: Добра (STD)

Популярни туристически обекти
Сао Томе - Президентския дворец, Рибарската църква, Катедралата Сао Томе Се