Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Сейшели

Сейшели - Почивки, Екскурзии, Круизи

Сейшели

Република Сейшели е островна държава, разположена на 155 острова в Индийския океан. Тя се намира североизточно от Мадагаскар и на близо 1500 км източно от континента Африка. Други острови, които се намират близо до Сейшелите са Коморски острови и Мейота на югозапад, Мавриций и Реюнион на юг, Сувадивската група на Малдивските острови на североизток.

Предполага се, че първите посетители на острова са били австронезийски мореплаватели и арабски търговци. Първите писмени свидетелства и първото документирано слизане на суша на тях са направени от екипажа на английския кораб „Асенсион“ през 1609 г. Близо 150 години след това островите остават незаселени.

През 1742 г. французите започват да правят изследвания на островите. Франция поема контрола над островите през 1756 г., под командването на капитан Никола Морфе. Те носят името на Жан Моро дьо Сейшел, който е бил финансов министър при управлението на Луи XV.

Британците оспорват властването на Франция върху Сейшелите между 1794 и 1811 г. Жан Батист Куйо де Кинсе, френски администратор на островите през годините на войната с Великобритания, отказва води война с пристигналите британски бойни кораби, и спазарява капитулацията им срещу позиция на неутралитет за заселниците им.

След завладяването на Мавриций през 1812 г. пълния контрол върху островите е изцяло в ръцете на Великобритания. Това е официализирано през 1814 г. с Парижкия договор. През 1903 г Сейшелите стават британска колония, отделна от Мавриций. През 1976 г. получават своята независимост, като република-член на Британската общност.

Първият президент, който е избран се нарича Джеймс Манчъм. През 1977 г. той е свален чрез извършен преврат, който поставя на негово място Франс Алберт Рене. През 1979 г. е приета конституция, според която държавата става социалистическа и еднопартийна, и е запазена до 1991 г. Създадена е нова конституция, която през 1992 г. не получава нужната подкрепа от 60% от избирателите, но коригирана нейна версия е одобрена през 1993 г.

Сейшели са република. Начело на държавата и правителството стои президент, избиран за 5 години. Законодателна власт - Национално събрание (34 депутата, 25 се избират и 9 се назначават от президента).

Стопанството на страната е слабо развито. Няма полезни изкопаеми, а промишлеността е представена от малки предприятия за преработка на селскостопанска продукция. Основни селскостопански култури - кокосова палма, ванилия, канела, тютюн. Основни износни продукти - риба и рибни консерви, копра, ванилия и канела. За сметка на това обаче туризма е водещ отрасъл на икономиката.

Климат
Климатът е субекваториален, морски. Средните месечни температури са 26-28 Сº. Валежи - до 4000 мм (максимум през лятото).

Столица: Виктория

Население: 81 200

Официален език: Сейшелски креолски, френски, английски

Валута: Сейшелска рупия (SCR)

Популярни туристически обекти
Виктория - Природо-историческият музей, Националния исторически музей, Ботаническата градина