Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Швейцария
  4. Атракции
  5. Ароса

Ароса, Швейцария - Туристически Атракции

Ароса

Ароса е град и община в кантона Граубюнден в Швейцария. Намира се в равнина под връх Аросер Вайсхорн (2 653м.), в швейцарските Алпи.
Този очарователен курорт е подходящ както за летен, така и за зимен туризъм.
Разположен е на надморска височина от 1742м. до 1900м.

Това име се споменава за първи път около 1330 година като Араус. През 1383 г. то се променя на Аросен, за да добие известност през 1428 г. вече като Ароса.

Първите заселници заживяват в планинското селище още през 13-ти век. До 1851 г. района политически е част от община Давос.

Територията добива популярност на рехабилитационен курорт през 1883 г., след като един немски лекар започва да извършва възстановителни процедури на своите пациенти в градчето. Няколко години по-късно (1888г.) там е открит първият санаториум, а от 1900 г. множество любители на ски спортовете започват да го посещават. През 1938 г. са изградени първите ски лифтове, а през 1956-та е открит седалков лифт. Към днешна дата курортът може да се похвали с писти, чиято обща дължина е 70 км.

През 1851 г. Ароса е отделен от община Давос.
За популяризирането на ски карането в Швейцария значителен принос има сър Артър Конан Дойл, авторът на поредицата Шерлок Холмс. Неговата любов към този вид зимен спорт го отвежда многократно в Давос.

В друг интересен факт, свързан с историята на популярния курорт, се споменава името на Ервин Шрьодингер, който прави своя пробив в полза на квантовата механика, докато е на почивка в Ароса по Коледа 1926 г.

През 1933 г. Томас Ман остава в Ароса през първата седмица на швейцарското му изгнание.

Община Ароса е разположена на площ от 42,6 кв. км. От тази територия 42% се използва за селско стопанство, а 15,2% е покрита с гори, върху 3.1% са изградени сгради и пътища, а останалата част (39.7%) включва реки, ледници и планини, които до голяма степен служат за привличане на туристи – основно перо на индустрията.

Швейцарският курорт е изключително подходящ за напреднали скиори, като освен добрата база за тях, не липсват и трасета за ски бягане – 26 км. Сноубордистите също могат да се възползват от прекрасни условия.

Пистите, намиращи се на надморска височина надвишаваща 2500 м. гарантират качествена снежна покривка през целия сезон. Използват се и 120 машини за изкуствен сняг.


Швейцарският курорт се слави с поддържането на добри традиции в зимните спортове, благодарение на които е изградена изключително удобна система от лифтове. Склоновете, върху които са разположени пистите са предимно южни и слънчеви, което благоприятства за хубавото време и редките силни ветрове. Начинаещите и средно напредналите скиори ще извлекат максимума от престоя си в Ароса.

За туристите и почиващите, които не карат ски курорта предлага множество други развлечения. Като започнем от трасетата за планинска разходка из прелестните планински местенца, за да се полюбувате на красотата и очарованието на високопланинските гледки, минем през пързалянето с шейни, кърлинга, закрития голф, тенис, скуош, плуване и гледането на хокей на лед, пързаляне с кънки, можем да завършим с чудесните заведения, които ще накарат туристите да се отпуснат и да се насладят на уникалните ястия и напитки.

На разположение на гостите курорта предлага разнообразни места за настаняване – хотели, квартири, вили и хижи.
Голяма част от хотелите предлагат балнеологични и СПА процедури.
Здравословният алпийски климат, красивите гледки, множеството възможности за забавления и спорт, както и богатият избор на места за отсядане поставят Ароса в списъка с едни от най-добрите дестинации в света.