Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Швейцария
  4. Атракции
  5. Вилар сюр Олон

Вилар сюр Олон, Швейцария - Туристически Атракции

Вилар сюр Олон

Курорта Вилар сюр Олон, известен още само като Вилар е разположен в Швейцария, в кантона Во и е част от община Олон.
Трасетата, върху които се разпростира са предимно склонове с южно изложение, намиращи се на средна надморска височина 1300 м.
Алпийският курорт е известен с две от най скъпите училища в света Collège Alpin International Beau Soleil и Aiglon College, но освен това, предлага на своите гости спорт, отдих и култура. За всеки избрал да изкара ваканцията си именно на това място, района ще се отплати, като я превърне в едно незабравимо изживяване, изпълнено с удоволствия и уникални мигове. Туристите попаднали в курорта ще останат възхитени от идиличната обстановка и грандиозната панорама, простираща се от Женевското езеро до Мон Блан.

Вилар е изключително подходящ, както за почивка и туризъм през лятото, така за зимни приключения и спортове. Независимо дали ще бъде посетен през топлите или през студените месеци, програмата на всеки посетител ще бъде преизпълнена от развлечения, отдих и спорт.

През лятото могат да се ползват повече от 300 км. маркирани туристически пътеки и над 150 км. терени за велосипедисти, позволяващи разглеждане на очарователната природа и защитените територии. Трите високопланински езера и множеството алпийски ферми, в които човек може да получи закуска или да опита различни асортименти сирена предразполагат към едно уникално преживяване за летните туристи. В допълнение към това има изградено и голф игрище, позволяващо практикуването на един доста популярен спорт на 1600 м. надморска височина.

През зимата за посетителите на Вилар сюр Олон имат има изградени 77 ски лифта отвеждащи до 220 км. писти в различните зони на курорта. Това означава, че скиорите могат да изминат почти цялата територия на алпийския курорт върху ските или да се спуснат по 3000 м. ледник обратно до селището.
Ледената пързалка, пързалянето с шейни, спортният център и другите разнообразни атракции, осигуряват палитра от интересни дейности и алтернативи за хората, които не практикуват този спорт.

Разбира се по-любопитните могат да проучат историята на това приказно място и да се докоснат до неговата културна страна.

Историята на Вилар сюр Олон започва в далечните 12-ти и 13-ти век. През този период мястото претърпява интензивен демографски подем, насърчаван от мотивирани монаси от абатството Сейнт Мориц, които се опитват да помогнат на селяните, жадуващи завладяването на нови планинските пасища. Откривайки тази планинска перла новите й обитатели ревниво я бранят от всички дръзнали да искат част от нея.

В онези отминали времена жителите на планината разглеждали снега като мрачен студен и тъжен, днес обаче нещата са коренно различни, практикуването на зимни спортове е дало на бялата покривка съвсем друг облик – красота, светлина и радост.

Карането на ски в Швейцария е с дълбоки корени. През 1873 г. лекар от Давос, д-р Шпенглер, получава за подарък ски, от негов норвежки роднини. Първият опит на доктора обаче е трагичен и той бързо се отказва. Няколко други предшественици на днешните скиори също правят опити за практикуване на този спорт, но при срещнатите трудности и те изоставят спусканията. Това явление продължава до издаването на книгата на изследователя Нансен, който разказва в нея за пресичането на Гренландия върху ски, той описва множество техники на спорта известни в Берлин. В резултат на това, в различни части на Швейцария, предприемчиви млади хора се качват на ските, следвайки указанията на Нансен и се втурват към пистите.

Развитието на Вилар сюр Олон като ски курорт започва едва след прекарването на железопътни релси близо до региона. През 1936 г. е изграден и първия ски лифт. На него за първи път има изискване скиорите да се привързват с голям кожен колан, докато го ползват.

През 1938 г. Вилар е класифициран като един от най-добрите курорти на Европа. За съжаление, няколко месеца по-късно избухва войната и като последица от нея се стига до изпразване на хотелите в региона и липса на скиори по пистите.

Множество забележителности са пръснати по територията на курорта и в близките до него земи. Една от историческите находки в тази област е замъкът на Ла Роше, който според направените проучвания датира от 1200 година.
Величественият Ейгъл касъл представлява величествена крепост, възвишаваща се в средата на обширно лозе. Тази забележителна постройка в подножието на Алпите, в долината Рона, е изградена през 12 век. В замъка може да се види експозиция, носеща името „Maison de la Dîme”, която разказва пред посетителите 200 години от историята на виното. В нея могат да се видят етикети от цял свят.

Замъкът на Шийон е монумент, уникален в световен мащаб, който те подканва да преживееш историята от 12 до 16 век.
Построен през 13 век върху римски основи, Шийонския замък, служи като резиденция на графовете на Савой през цялото Средновековие. Първоначално той е бил крепост, която в последствие претърпява многобройни трансформации, породени от напредъка на отбранителните и нападателни системи, търпящи непрекъснато развитие.

Още една частица от многовековната история е Абатството на Сейнт Мориц, основано през 515 на гроба на Тиванските мъченици и светци - Морис и неговите спътници.

В този уникален швейцарски курорт всеки може да открие подходящите за него дейности. Дали ще практикува някой от зимните или летни спортове или ще опознава зашеметяващите исторически находки и сгради, преминали бурните изпитания на времето, а може би просто ще се запознава с местните традиции и кухня - незабравимото изживяване е неизбежно.