Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Швейцария
  4. Атракции
  5. Венген

Венген, Швейцария - Туристически Атракции

Венген

Венген е един от най-популярните курортни комплекси в швейцарските Алпи. Разположен е в полите на живописните върхове Юнгфрау (4 158 м.), Мьонх (4017 м.) и Айгер (3970 м.), които в определени свои части са включени в списъка със световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО.

Швейцарският курорт привлича хиляди туристи всяка година с три основни черти, които притежава – алпийски климат и природа, световен ски център и отлична туристическа база.

Разпрострял се сред хълмистите възвишения на Бернските Алпи, Венген е естествено защитен от ветрове. Неговите озарени от слънчеви лъчи тераси се намират в подножието на Юнгфрау, на 400 метра над долината Лаутербрунен, на надморска височина от 1274 метра.

Невероятната панорама, на която могат да се радват посетителите му, напомня приказна картина, която сякаш няма равна в действителността. За това очарование допринасят най-вече старите дървени къщички, многото разпръснати ваканционни вили и хотели, датиращи от периода Бел епок. Югозападното изложение на планинската тераса е като гаранция за целогодишно слънце.

За да се запази природната хармония на Венген от 1893 г. до днес курортът е достъпен чрез железницата Венгерналп, както и с автомобил. Всички автомобили обаче се оставят на паркинга в Лаутернбрунен, защото в курортното градче движението им е забранено.

Постоянното население на китното селище наброява около 1 300 жители, но техният брой нараства на 5 000 през лятото и около 10 000 през зимата.

Историята на високопланинския курорт започва още в далечната 1268 година, а през вековете много исторически фигури са преминали през него. Сред тях са Юлий Цезар, Наполеон, Адолф Хитлер и множество значителни личности от световния спорт, наука и бизнес. Основан като фермерско селце, Венген става привлекателна дестинация за туристите още в началото на 19 век.

Първият хотел за гости във Венген отваря врати през 1859 година. Първите ски клубове в селището стават факт в началото на 19 век, като техни организатори са предимно британски туристи в близкото село Мюрен. Не закъснява и първото голямо ски състезание, то се провежда през 1920 година и оттогава насам курортът върви по пътя на световно признат ски център.

Несъмнено най-добрата писта в курорта е Лауберхорн, разположена между Венген и Гринделвалд при надморска височина от 2472 метра тя многократно става арена на множество световни шампионати. Известната писта е една от най-трудните в спортно техническо отношение, но освен това е и най-дългата, като е изпреварена единствено от пистата Хааненкам в Кицбюел. На този терен ежегодно се провежда кръг от световната купа по спускане.

Венген е всепризнат планински курорт, който определено се нарежда в топ листата на най-добрите курорти в цял свят, като предлага отлична база за разнообразни зимни спортове. На неговата територия има подходящи условия както за начинаещи, така и за напреднали скиори, възможност за множество туристически преходи, планинско катерене или просто място за почивка сред чистия швейцарски въздух и алпийски гледки. В центъра на Венген почитателите на зимните кънки имат на разположение 2 пързалки. През летните месеци могат да се практикуват парапланеризъм, рафтинг, скално катерене и множество други спортове, подходящи за различните предпочитани на планинските гости. Допълнителен чар на всичко това придават многото швейцарски крави, на чело на които стои тяхната кралица – Есмералда.

Алпийският курорт е домакина на доста културни събития и през топлите, и през студените месеци от годината. Ежегодно в края на месец август се провежда музикална седмица под патронажа на Менделсон. Събитието става част от традиционните празници на града след откриването на паметника на великия композитор във Венген на 04 август 2004 г.