Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Швейцария
  4. Атракции
  5. Цермат

Цермат, Швейцария - Туристически Атракции

Цермат

Цермат е част от област Висп в немскоговорещата част на кантон Вале в Швейцария. Той се намира на около 250 км. от Женева и на малко повече от Цюрих, както и на 10 км. от границата с Италия. Постоянното население на областта е около 5800 жители. Селището се намира на 1620м. надморска височина и се слави като един от най-добрите ски курорти в швейцарските Алпи.

До средата на 19-ти век населението в градчето се занимава предимно със селскостопанска дейност. Първото и трагично изкачване на връх Матерхорн през 1865 г. обаче отключва интереса на много планинари за изкачване на околните върхове. Това дава тласък на строителството на високопланински туристически съоръжения. Днес основно перо в местната икономика е туризма. В тази област работи голяма част от местното население.

Името на Цермат, както и това на самия Матерхорн, произтичат от алпийските ливади. Името се появява за първи път като Цур Мат, но по-късно става Цермат. Причината, поради която името достига до познатият ни днес вид е, че в региона се заселват много немскоговорещи жители.

Курорта Цермат се намира в южния край на долината Матер (на немски: Mattertal), която е една от странично разположените ръкави на голямата долина Рона. Селището е почти изцяло заобиколено от високи планини.
Неговата географска територия е сравнително малка въпреки, че е доста гъсто населено. В алпийският курорт има три основни улици, които са успоредни на бреговете на река Матер Виспа, както и множество напречни улички, особено около гарата и църквата, които формират центъра на селището. Като цяло всичко е най-много тридесет минути пеша. Цермат има и няколко предградия.

В околностите на курорта също има разположени множество малки селца, но те не са обитавани целогодишно.

От 2011г. Цермат се разпростира на площ от 242,7 кв. км. От тази площ 9,5% се използва за селскостопански цели, а 4,2% е покрита с гори. От останалата част на територията 0,7% е застроена и 85,6% е неизползваема земя.

Градът е „открит” за туристически цели в средата на ХIХ век от британски алпинисти. Най-голяма заслуга има Едуард Уимпър, чието завладяване на връх Матерхорн прави селището известно. Първата експедиция за изкачване на върха (през 1865), завършва трагично. На Матерхорн достигат едва трима души от група наброяваща в началото седем, останалите не оцеляват. Повече подробности за тази експедиция могат да се научат в Музея на Матерхорн.

Курорта е изходен пункт за много туристически маршрути както в страната, така и извън нея, включително и за Шамони във Франция. На разположение на туристите през цялата година работят лифтове, които ги отвеждат до различни точки на региона. Най-високият от тях стига до Клайн Матерхорн с височина 3.883 м., където се разкрива невероятна гледка във всички посоки. Възможно е дори отскачане до Италия.

До алпийския курорт се стига с влак, движението на автомобили в него е забранено. За нуждите на неговите гости се използват електрически мини-бусчета или шейни. Това дава на почиващите гаранция за чист въздух и една реалност, далечна на градската шумотевица.

Цермат е известна дестинация за каране на ски, често посещавана от магнати и заможни любители на този спорт. Наличието на глетчер в близост до високопланинската перла, прави целогодишното практикуване на зимни спортове възможно.
Пистите се намират на надморска височина варираща от 1620 м. до 3900 м. и имат обща дължина около 400 км. Отделните писти са 59 на брой и са обслужвани от 40 ски-лифта, чийто капацитет е 75180 човека на час. Макар, че сняг има постоянно, той е допълнително подсигурен от 350 машини, които да гарантират чудесните условия за скиори и сноубордисти.

Разнообразието на трасета прави Цермат подходяща дестинация както за напреднали, така и за начинаещи скиори.

Друг метод за забавление на посетителите е разработването на повече от 50 туристически програми, като за всяка една от тях има различна дата. Те включват каране на ски с езикови курсове, ски с класическа музика и опитване на кулинарни специалитети, каране на ски със закрит голф или дори уроци по танци. За максимална заетост на скиорите се предлагат доста разнообразни специални курсове, като ски алпинизъм например.

Все повече нараства славата на Цермат, като дестинация за сноуборд. Дори и най-опитните сноубордисти ще бъдат очаровани от разнообразието в курорта. Там е създаден сноуборд парк на самия ледник. Гравити парк е един от малкото в света, които посрещат практикуващите този вид спорт всеки ден от годината. Трите сноуборд училища на територията на курорта са готови да приемат всеки желаещ да повиши своите знания и умения.

Швейцарският курорт предлага на своите посетители един изключително разнообразен и интересен нощен живот в сравнение с останалите алпийски курорти. Барове с огромни тераси и жива музика, с диджей и разнообразни напитки, дискотеки и клубове с танци до малките часове на нощта.

За чудесно изкарване през деня се организират множество тематични екскурзии. Може да се разгледа швейцарска мандра и да се научи повече за производствените процеси. В близост е разположено и изключително красиво ждрело. За тези, които желаят се организират панорамни полети с хеликоптер над внушителните скалисти върхове. А след някое прекрасно изживяване гостите на курорта могат да се насладят на уникалните гледки, откриващи се от повечето ресторанти или да се отдадат на шопинг в множеството магазини и бутици.