Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Швеция

Швеция - Почивки, Екскурзии, Круизи

Швеция

Швеция е скандинавска държава, разположена в Северна Европа. Граничи с Балтийско море и Ботническия залив на изток, с Норвегия на запад, с проливите Скагерак и Категат на югозапад и с Финландия на североизток. По море граничи също с Германия, Русия, Полша, Литва, Латвия и Естония. Чрез моста Йоресунд - най-големия мост в Европа страната се свързва с Дания. Швеция е член на Европейския съюз от 1995 г.

Смята се, че Скандинавия е била заселена за първи път през така наречената Северна каменна епоха (10 000 - 1 700 г. пр.н.е.). Най-старите археологически сведения за това са открити в Дания - каменни надписи, датирани отпреди 9 500 - 9 000 г. пр.н.е. Направените разкрития сочат, че от този район е тръгнала голяма част от населението, която по-късно заселила целия Скандинавски полуострув, включително и Швеция. През 1 в. днешната територия на Швеция се обитава от племената свеи и гети.

По времето на викингите (между 8 и 11 век) шведите превзели Готланд и разширили държавата си на юг. През същия период най-голевмите търговски центрове били градовете Истад (Сконе) и Павикен (Готланд). Днес там са открити останки от пазари, бани и други обществени здания.

Населението на страната е покръстено в началото на 12 век, въпреки че християнството навлиза по тези земи още 829г.

Между 12 и 14 век избухват много войни между скандинавските кралства, а Швеция се разпростира на изток във Финландия, създавайки си конфликти с русите.

През 14 век страната е покосена от Черната смърт, чумна епидемия, която обхваща цяла Европа и убива голяма част от населението.

През средновековието Норвегия, Дания и Швеция (включително и територията, контролирана от Швеция, днес Финландия) се обединяват в рамките на Калмарската уния, която е създадена през 1397 г. под короната на Маргарета I Датска. Нейните наследници правят неуспешни опити да контролират създадената държава. Основна пречка се оказва голямата власт на шведските благородници.

На 6 юни 1523 шведите обявяват Густав Ваза за свой крал. Този ден се смята за началото на модерна Швеция. Новият крал отхвърля католицизма като официална религия и налага протестантството. Той е наричан от шведите "Баща на нацията".

През 1660 г. датчаните са изгонени от Скандинавския п-в. През 17 век Швеция е една от великите сили на Европа, като има и няколко колконии. Тя взима успешно участие в Тридесетгодишната война.

В битката при Нарва (1700) с Русия шведите прекосяват руската граница и слагат началото на Великата северна война. Войските на Швеция са разбити през 1709г. в битката при Полтава.

През 18 век Швеция вече не успява да задържи земите си извън Скандинавския полуостров и търпи загуба на по-голямата част от тях. В началото на 19 век извън контрола й остават Остерланд (иточните земи) и западната част от Норланд (северните земи), които били включени в територията на Русия. По-късно тези територии образуват полуавтономната Финландия.

След като Дания и Норвегия търпят поражение в Наполеоновите войни, Швеция получава Норвегия по силата на Килския мирен договор. Междувременно Норвегия се провъзгласява за независима и това довежда до военни действия срещу нея през 1814г. Те завършват с конвенцията при Мос, която отсъжда принудителен съюз между Швеция и Норвегия.

Страната запазва неутралитет през Първата и Втората световна война, макар че неутралитетът й през втората често е поставян под въпрос.

Швеция е конституционна монархия, начело с крал. Законодателен орган е риксдаг (парламент). Изпълнителната власт е в ръцете на правителство начело с премиер.

Това е една от 20-те най-развити страни в света. Основа на икономиката е промишлеността. Водещи отрасли са машиностроене ( автомобилостроене, корабостроене, самолетостроене, военни съоръжения и оръжия), електроника и телекомуникации, електродобивна техника, химическа промишленост, целулозно-хартиена промишленост, текстилна, хранително-вкусова и др. Селското стопанство е високо производително и продуктивно. Обработваемите земи са 7 % от площта на страната. Главно направление - месо-млечно животновъдство. Развит е и риболовът.

Климат
Климатът е умерен, преходен от морски към континентален. Средна януарска температура от 0 до 5 Сº в южните части, от -6 до -14 Сº в северните части, а средните юлски температури са от 17 Сº на юг до 10 Сº на север. Валежи - 500-700 мм в равнините, 1500-2000 мм в планините.

Столица: Стокхолм

Население: 9 127 100

Официален език: Шведски

Валута: Шведска крона (SEK)

Популярни туристически обекти
Стокхолм - Шведска академия на науките, Кралска академия на науките, Нобелов институт, Музеят на Севера, Парк Скансен, Морският музей, Историческият музей, Музеят на музиката, Музей за наука и техника, Романско-готическата църква на рицарите, Бароковият кралски замък, Езерото Меларен

Долината Тарфала, Монолитите в Але, Средновековната крепост във Визби