Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Словакия

Словакия - Почивки, Екскурзии, Круизи

Словакия

Словакия е държава разположена в Централна Европа. Тя граничи с Полша на север, с Чехия на северозапад, с Украйна на изток, с Австрия на югозапад, с Унгария на юг и има излаз на море.

Земите на днешна Словакия са били заселени със славяни през 5 век сл.Хр. През 8 век се оформя пра-славянска държава, известна като Княжество Нитра. Тя се слива със съседна Моравия, създавайки държавата Великоморавия, която при управлението на княз Ростислав през 833г. достига златния си век с делото на светите братя Кирил и Методий. Самият Св. Методий умира и е погребан в Моравия. По-късно обаче, последователите на братята са прогонени от Великоморавия заради преориентиране на политиката й от Византия към Германия.

Великоморавия се разпада през 10 век и земите й стават част от Кралство Унгария. През 1241 г. страната попада под удара на монголското нашествие, но се възстановява бързо и бележи културен разцвет през Средновековието.

В следствие на османското нашествие през 16 век, центърът на Кралство Унгария, се премества към Словакия, и днешна Братислава. След като турците напускат Унгария през 18 век, влиянието на Словакия в унгарската държава отслабва.

В периода на Революцията през 1848-1849г., словаците подкрепят Австрийската империя и по - конкретно Хабсбургите, надявайки се това да им спечели независимост от Унгария, но плановете им не се осъществяват.

През 1918г., Словакия се обединява с чешките земи Моравия и Бохемия и съвместно сформират Чехословакия. След разпадането на Австро-Унгария настъпва хаос, по това време Словакия става съветска република за кратко.

Между двете световни войни страната е част от Чехословакия. Мюнхенското споразумение от 1938г. слага край на Чехословакия и Словакия се обособява като отделна държава, начело на която стои кардинал Тисо. Сформиралата се нова държава има формална независимост и е изцяло контролирана от Нацистка Германия.

В края на Втората световна война Чехословакия се обединява отново и попада в съветската сферата на влияние, подписвайки Варшавския пакт през 1945г. След Пражката пролет страната става федерация от Чешката и Словашката социалистически републики.

С падането на комунизма през 1989г. и след Нежната революция, Словакия и Чехия започват да следват своят отделен път от 1 януари 1993г. От 2004г. Словакия е членка на Европейския Съюз и НАТО.

Страната е република начело с президент. Законодателна власт е в еъцете на Национален съвет, а изпълнителната в ръцете на правителство.

Тя е една развита индустриално-аграрна страна. Много добре развити са химическата промишленост, металургията, машиностроенето, текстилната промишленост. В селското стопанство се отглеждат царевица, пшеница, захарно цвекло, ечемик, зеленчуци и плодове, лозя, а също така и някои животни - свине, едър рогат добитък, овце.

Добре развит туризъм.

Климат
Климатът е умерен със средна температура за януари от 1 до 4Сº, юли - от 19 до 21Сº. Валежи от 450-700 мм до 1600-2100 мм в планините.

Столица: Братислава

Население: 5 455 400

Официален език: Словашки

Валута: Евро (EUR)

Популярни туристически обекти
Крепоста Девин, Братиславски храд, Катедралата Св. Мартин, Стара радница, Църквата на ордена на Св.Клара, Църквата на ордена на Капуцините