Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Словения

Словения - Почивки, Екскурзии, Круизи

Словения

Република Словения е държава разположена в Югоизточна Европа. Граничи с Хърватия на юг и изток, с Италия на запад, с Унгария на североизток, Адриатическо море на югозапад, Австрия на север. До 1991г. Словения е една от съставните републики на СФР Югославия.

През 4 и 3 век пр.н.е. земите на днешна Словения са били населени от келтите, които основават първата държава тук, наречена Норикско кралство. Местното население постепенно се романизира и приема християнството.

През 5 и 6 век днешните словенски територии са подложени на нашествията на хуни и германски племена при техните набези в Италия. По-късно земите се заселват от славянски племена.

През 14 век една голямата част от словенските територии попада под властта на Хабсбургите.

Първата световна война тежко засяга Словения. В това време словенците опитват да уредят своето национално положение в обща държавна формация със сърби и хървати в хабсбургската монархия.

След приключване на войната Австро-Унгария и Централните сили са победени, а хърватският Сабор в Загреб и словенският народен Сход в Любляна обявяват националното освобождение и създаването на независима Държава на словенци, хървати и сърби с център в Загреб на 29 октомври 1918 г.

Опасността от страна на Италия, окупирала Словенското Приморие и Истрия, а също и натискът от страна на сърбите за обединяване в обща държава, става причина на 1 декември 1918 г. Държавата на словенци, хървати и сърби да се обедини с Кралство Сърбия и през 1929 г. се преименува в Кралство Югославия - до тогава се нарича Кралство на сърби, хървати и словенци.

Кралство Югославия се разпада по време на Втората световна война. Словенската територия е разделена между Италия, Германия и Унгария.

Съвременната словенска държава възниква на 25 юни 1991 г., след разпада на бивша Югославия.

Словения е парламентарна република, начело с президент. Законодателна власт е в ръцете на парламент, състоящ се от Държавно събрание и Държавен съвет, а изпълнителната власт в ръцете на правителство, начело с премиер-министър.

Тя е една индустриално-аграрна страна, успяла да запази икономиката си след разпадането на СФРЮ. Страната добива оловно-цинкови, уранови и живачни руди, боксити, въглища. Основни промишлени отрасли са черна металургия, машиностроене, корабостроене, електротехническа, автомобилостроене, химическа, каучукова, хартиено-целулозна, кожено-обувна, дървопреработване, хранително-вкусова. Основни отрасли на селското стопанство са месо-млечно животновъдство, производство на зърнени култури, плодове, зеленчуци и лозя.

Добре развит туризъм.

Климат
Климатът е умерен, континентален, със средна температура за януари от -4 до 8Сº, за юли - от 10Сº в Алпите до 24Сº в равнинните части. Валежи - от 400 до 1000 мм.

Столица: Любляна

Население: 2 009 200

Официален език: Словенски

Валута: Евро (EUR)

Популярни туристически обекти
Любляна - Фонтана "Роба", Катедралата "Свети Николай", Тройният мост, Националният музей, Тиволи парк, Римската "Емона", Кръжанке

Изумруденото зелено езеро, Музея на съвременното изкуство, Пещерата "Постойна"