Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Сомалия

Сомалия - Почивки, Екскурзии, Круизи

Сомалия

Сомалия, доскоро известна като Сомалийска демократична република, е морска държава, разположена в Източна Африка. Страната заема една голяма част от Сомалийския полуостров, познат като „Африканския рог“. Площта й е 637 700 кв. км. Граничи с Етиопия на запад, с Кения на югозапад и с Джибути на северозапад. Също така на север има брегова линия с Аденския залив, на изток и юг с Индийския океан. Сомалия членува в Организацията за африканско единство (1963) и в ООН (1960).

Първите доказателства за човешки живот по територията на днешна Сомалия са от 2 500 г. пр. Хр. От 1-ви век сл. Хр. много пристанищни градове като Хафун търгуват с Римската империя и Гърция.

Северозападната част на Сомалия е била част от царство Аксум между 3-ти и 7-ми в. Ислямът навлиза в тази част на Африка под влиянието на Персия, утвърждавайки се като водеща религия между 700 и 1 200 година.

Началото на колониалната епоха е сложено с пристигането на колонизатори от три страни - Франция, Великобритания и Италия, които според Берлинската конференция трябва да си поделят Африканския рог.

Най-северните райони са окупирани от Франция. Създава се владението Френска Сомалия, което получава своята независимост през 1977г. Великобританците се настаняват по териториите на югоизток от Джибути, формирайки Британска Сомалия, а Италия окупира най-южните части, създавайки Италианска Сомалия през 1892 г. Само 6 години по-късно започва антиколониалната съпротива, начело със сомалийския поет, учител и политик Мохамед Абдула Хасан, която приключва с поражение за сомалийските бунтовници.

През 1935 г. Абисиния (Етиопия) е нападната от фашистка Италия, като част от плана на Мусолини за създаване на втора Римска империя. На 3 август 1940 г. италиански военни части, започват инвазия на Британска Сомалия и на 14 август град Бербера е окупиран от фашистите.

Британски войски, подкрепяни от сомалийски опълчения започват военна кампания от територията на Кения за освобождаване на Източна Африка в началото на 1942 г. В резултат на това до март почти цялата територия на днешна Сомалия, включително италиански и британски Сомалиленд, е завладяна от англичаните.

Сомалийците и другите африкански страни участват на страната на СССР във Втората световна война.

През 1960 г. британска и италианска Сомалия се обединяват в нова независима държава - Сомалийска република.

До 1978 г. рухва моралната власт на сомалийското правителство. Правителството става тоталитарно и в страната възникват движения на съпротива, подпомагани от Етиопия. Това слага началото на Гражданска война в Сомалия.

След удовлетворяването на старейшините на северните кланове, известната още като Британска Сомалия северна част се провъзгласява за независима - Сомалиленд. Нито едно чуждо правителство не признава тази независимост.

Между съюза на военачалниците на Магадишу известен под името Съюз за възстановяването на мира и антитероризма (или СВМАТ) и милицията на ислямистите птново избухва конфликт през 2006 г. В началото на годината Ислямистката милиция има контрол над Могадишу, последната крепост на СВМАТ, до града Джоуар, пада без голяма съпротива. Останалите сили на СВМАТ се оттеглят на изток и към границата с Етиопия и съюзът им се срива напълно.

Междувременно СИС (Съюз на Ислямските съдилища) и тяхната милиция взима контрол над голяма част от Южна Сомалия, употребявайки сила, вместо да поднови приключилите договори с местното население.

На 1 ноември 2006 г. пропадат преговорите водени между СИС и преходното правителство за мир. Международната общност е обезпокоена от възможното избухване на Гражданска война, заедно с етиопците и еритрейските сили подкрепящи противоположните страни. Войната избухва на 21 декември 2006 г. От една страна е ислямистката милиция, а от другата Сомалийското преходно правителство в съюз с Етиопия.

Ислямистите отстъпват на юг към град Кисмайо, а по-късно към Рас Камбони, на границата с Кения. САЩ открито се намесват, нанасяйки въздушни удари срещу ислямистите. След няколкодневни боеве ислямистката база в Рас Камбони е превзета.

Сомалия е република. Институциите на властта не са определени заради гражданската война.

Това е една от най-бедните страни в света с изостанало, главно селско стопанство. Промишлеността е слабо развита. Развива се предимно обработващата - захарна, консервна, рибоконсервна, текстилна. Над 55 % от населението е заето в номадско животновъдство - едър рогат добитък, овце, кози и камили. Отглеждат се банани, захарна тръстика и памук. В резултат на гражданската война икономиката на страната е парализирана.

Климат
Климатът е екваториално-мусонен, на север - тропичен, пустинен и полупустинен. Средните месечни температури са от 25 до 32 Сº. Валежите са от 100 до 600 мм.

Столица: Могадишу

Население: 8 699 700

Официален език: Сомали, арабски, италиански

Валута: Сомалийски шилинг (SOS)

Популярни туристически обекти
Музеят в двореца Гареса, Парка Харгейса, Парка Кисмайу, Търговският център в Харгейса, Джамията Факр уд-Дин