Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Судан

Судан - Почивки, Екскурзии, Круизи

Судан

Република Судан е най-голямата държава в Африка, която е разположена в североизточната част на континента. Граничи с Еритрея и Етиопия на изток, с Чад на запад, с Египет на север, с Червено море на североизток, с Кения и Уганда на югоизток, с Либия на северозапад и с Демократична република Конго и Централноафриканската република на югозапад. Към наши дни Судан е една от най-нестабилните държави в света, основната причина за това е военната диктатура в страната и все още незавършилата война в Дарфур.

Главно поради политически и икономически неравенства в Судан дълги години се води гражданска война.

Според направени археологически разкопки територията на днешен Судан е била населена преди 60 000 години. Културата им обаче приема цивилизован вид около 8000 г. пр. Хр. Земите на Судан са били известни на египтяните, затова културите и религиите им имат голямо сходство. Египтяните са наричали тези земи "Куш". През 8-ми век пр. Хр.

Куш попада под монархичната власт на най-влиятелния град — Напата. Около 750 г. пр. Хр. кралят на кушите завладява Горен Египет и властва над тази територия до 740 г. пр. Хр.

През 2-ри век пр. Хр. Нобати завоюва горен Нил и го присъединява към територията на Судан. През 4-5 век страната е под властта на Римската империя.

През 6 век се формират три царства — Нобатия, Алодия и Макурия. Около 540 година в Нобатия пристигат мисионери, идващи от Византия и държавите приемат християнството. В края на 7 век обаче в Африка прониква исляма, а Нубия го приема като своя религия.

Към 16 век почти цялата територия на днешен Судан се намира под контрола на владетеля на Египет, който е васал на Османската империя.

През 19 век се образува полунезависима държава, която за кратко време просъществува като независима теократична страна. През 1899 г. англо-египетската армия нанася поражение на суданците при Омдурман и създава Англо-египетски Судан. Той просъществува до 1956 година, когато Судан провъзгласява своята независимост. Тогава с референдум е одобрена нова конституция.

Судан е република. Начело на държавата стои президент. Той е главнокомандващ и назначава министър-председателя. Висш законодателен органа е Парламентът.

Това е една аграрна страна със слабо развита икономика. Главни експортни култури са памук (2-ро място в Африка), сусам, фъстъци. Отглеждат се още просо, овошки, сорго, финикови палми. С животновъдство се занимават главно номадите, като оглеждат овце, кози, едъррогат добитък и камили. Слабо развита промишленост. Нефтопреработващ и циментов завод, хранително-вкусови, кожено-обувни и дървопреработващи предприятия. Добиват се нефт, злато, хром, желязна руда.

Климат
Климатът е тропически, пустинен - на север и екваториален, мусонен на юг. Средни месечни температури - януари 15 - 20 Сº, юли 30 - 35 Сº. Валежи - на север под 200 мм, на юг - 500 - 1400 мм.

Столица: Хартум

Население: 39 379 300

Официален език: Арабски

Валута: Динар (SDD)

Популярни туристически обекти
Хартум - Националния музей, Етнографския музей, Националния природо-научен музей, Увеселителният парк Морган

Петия нилски водопад, Руините на Храма на Кава, Историческият музей в Ел Обейд, "Окото на Джебел Мара"