Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Суринам

Суринам - Почивки, Екскурзии, Круизи

Суринам

Република Суринам е държава разположена в северната част на Южна Америка. В миналото името й е било Холандска Гвиана. Граничи с Френска Гвиана на изток по река Марони, с Гвиана на запад, с Бразилия на юг. Най-южните части на границите с Гвиана и Френска Гвиана са спорни.

Индианците суринени са първото известно население на района. Именно от тях страната получава името си. Към 16 век обаче суринените са изтласкани от други южноамерикански индианци - араваките и карибите.

Новия свят е открит от Христофор Колумб на 12 октомври 1492 г. През 1499г. след откриването на северния бряг на Южна Америка от Америго Веспучи Испания проучва Суринам.

През 17 век холандците и англичаните правят няколко опита да колонизират Суринам, като накрая холандците установяват стабилен контрол. Те използват робският труд предимно на роби от африкански произход, но поради лошото отношение робите често бягат в джунглата.

Робството в Холандия е отменено едва през 1863 г., а страната е една от последните които го премахват. Робите са освободени напълно чак през 1873 г. След премахването на робството за да работят на плантациите са доведени наемни работници от Холандска Индия и Индия.

През 1954г. Суринам получава правото на самоуправление, като Холандия си запазва властта над отбраната и външните работи.

През 1973г. местното правителство, водено от NPK (до голяма степен креолска партия), започва да води преговори с холандското правителство за независимост, която получава на 25 ноември 1975г.

Извършването на поредица от военни преврати през 1980г. води до прекъсването на холандско-суринамските отношения. През 1987г. е приета нова конституция и са проведени първите избори от години.

Суринам е република, начело с президент. Законодателната власт принадлежи на Национална асамблея, а изпълнителната власт на министерски съвет, начело с премиер-министър, който е и вицепрезидент.

Основа на икономиката на страната е добивът на боксити, алуминиев окис и алуминий, нефт. Има запаси от газ, манганова, никелова и желязна руда. Действат захарен завод, маслобойни и дървопреработващи предприятия. Основни култури отглеждани в селското стопанство са ориз, захарна тръстика, цитруси, кафе, какао, банани. Развито е животновъдството, риболовът и обработването на ценни видове дървесина.

Климат
Климатът е субекваториален, горещ, влажен. Средните месечни температури са 26-28 Сº. Валежи - 2300 до 3000 мм.

Столица: Парамарибо

Население: 470 700

Официален език: Холандски

Валута: Суринамски долар (SRD)

Популярни туристически обекти
Националният парк Браунсберг, Площада "Независимост", Президентския дворец