Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Свазиленд

Свазиленд - Почивки, Екскурзии, Круизи

Свазиленд

Свазиленд е държава, която се намира в Южна Африка. Тя е една от най-малките държави на континента. Разположена е на границата между Южноафриканската република на запад и Мозамбик на изток.

В Кралство Свазиленд са намерени предмети, които свидетелстват за човешка дейност по тези земи още от каменната ера. Праисторически рисунки върху скали датиращи още от 25 000 пр. н. е.

По-важни исторически факти:

- ХIХ в. На територията на страната се заселват племената свази;
- 1830 г. Образуване на кралство Свази, площта на което превишава 3 пъти съвременната територия;
- 1894 г. Страната е превзета от бурите и е присъединена към Трансваал;
- 1903 г. Англичаните установяват протекторат над Свазилънд;
- 1967 г. Държавата получава вътрешно самоуправление;
- 6 септември 1968 г. Свазилънд провъзгласява своята независимост;
- 1973 г. Кралят отменя конституцията.

Свазиленд е конституционна монархия. Законодателната и изпълнителната власт се намира в ръцете на краля. Висш законодателен орган е двупалатен парламент, състоящ се от Национално събрание и Сенат. Правителството се формира от краля. Дейността на политическите партии е забранена от конституцията.

Това е една икономически изостанала аграрна страна. Основа на икономиката е селското стопанство. Главни култури - захарна тръстика, царевица, памук, картофи, просо. Развито е животновъдството - едър рогат добитък, овце, кози, свине се отглеждат във ферми, принадлежащи на европейци. Промишлеността е представена от предприятия за преработка на селскостопанска продукция - захарни заводи, мелници, заводи за производство на спиртни и безалкохолни напитки. Има и предприятия за преработка на дървесина, азбест, текстил.

Климат
Климатът е преходен от субтропичен към тропичен. Средните месечни температури са от 12-15 Сº до 20-24 Сº. Валежи - от 500-700 мм на изток, до 1200-1400 мм на запад.

Столица: Мбабане

Население: 1 128 800

Официален език: Свази, английски

Валута: Лилангени (SZL)

Популярни туристически обекти
Мбабане - главната улица Алистър Милър

Лобамба - Кралският Краал, Дворецът Ембо Стейт, Националният музей, Парламентът, Паметника на крал Собхуза II, Водопадът Мантенга

Манзини - Природният резерват Мути-Мути, Природният резерват Млавула, Природният резерват Малолотя