Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Танзания

Танзания - Почивки, Екскурзии, Круизи

Танзания

Танзания, официално Обединена република Танзания, е държава в Източна Африка. Граничи с Руанда, Бурунди и Демократична република Конго на запад, с Кения и Уганда на север и със Замбия, Малави и Мозамбик на юг. На изток страната има брегова ивица на Индийския океан.

През I в. територията на днешна Танзания е заселена от племената банту и нилоти. Няколко века по-късно (VII в.) на остров Занзибар и по крайбрежието се заселват араби и започва разпространение на исляма. Португалците завладяват остров Занзибар през ХVI в. През ХVIII в. обаче султанът на Оман ги изгонва, а през 1856 г. е образувано независимо султанство Занзибар.

От 80-те години на 19 век до 1919 г. територията е колония на Германия. Вследствие на споразуменията след Първата световна война и хартата на Обществото на народите колонията е поставена под британски мандат, като изключение прави малък дял в северозападната част, който е под властта на Белгия и по-късно става Руанда и Бурунди.

Управлението на британците приключва през 1961 г. след сравнително мирен преход към независимост. Начело на прехода застава Джулиъс Ниерере. Той е избран за президент на Танганайската африканска асоциация (ТАА) през 1953 г. На следващата година Ниерере преобразува ТАА в Танганайски африкански национален съюз. ТАНС си поставя, като основна цел постигнето на суверенитет за Танганайка.

Скоро след обявяване на независимостта Ниерере се насочва към лявата политика.

Държавата Танзания е образувана на 26 април 1964 г. след като лявата Занзибарска революция отнема властта на султана в съседен Занзибар, който е независим от 1963 г. и архипелагът се съединява с Танганайка.

Танзания е република. Глава на държавата и правителството е президентът. Висш законодателен орган е парламент, състоящ се от президента и Националната асамблея. Островната част има автономия - правителство - революционен съвет и парламент.

Това е една икономически слабо развита аграрна страна. Главни култури са сезал и карамфил (1-во място в света по износ), кокосова палма, памук, кафе, чай, тютюн. Животновъдство - слабо продуктивно. Отглежда се едър рогат добитък, кози, овце, птици. Добиват се диаманти, въглища, олово, графит, магнезит. Има предприятия за преработка на тютюн, текстилни фабрики, торов завод, цимент, нефтопреработване, дървообработване.

Климат
Климатът по източните брегове е горещ и влажен. Средните месечни температури са от 12-15 Сº. В планините има височинна климатична зоналност. Валежи - от 500-750 до 1000-1500 мм.

Столица: Додома

Население: 39 384 200

Официален език: Суахили, английски

Валута: Танзанийски шилинг (TZS)

Популярни туристически обекти
Езерото Виктория, Езерото Танганайка, Езерото Няса, Езерото Руква, Езерото Натрон, Езерото Еяси, Националният парк Серенгети, Националният парк Маняра, Националният парк Нгурдото, Резервата Меру, Резервата Рунгва, Парка Килиманджаро, Резервата Нгоронгоро, Националният парк Тангаир, Резерватът Селъс