Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Централноафриканска република

Централноафриканска република - Почивки, Екскурзии, Круизи

Централноафриканска република

Централноафриканската република е държава, разположена в Централна Африка. Граничи със Судан на изток, с Камерун на запад, с Чад на север и с Република Конго и Демократична република Конго на юг.

Централноафриканската република е една от най-бедните държави в света, и е сред десетте най-бедни в Африка, но според някои източници тя заема първо място в света по устойчиво развитие.

Предполага се, че земите на днешна ЦАР са били населени още 1 000 г. пр. Хр. Към 7 век след н.е. тези територии попадат под контрола на Канемската империя, царствата Уадаи и Багирми. За разлика от останалите части на Африка, ислямът тук навлиза значително по-късно, а влиянието му е било далеч по-слабо, отколкото в по-северните територии.

Французите окупират днешна ЦАР едновременно с Борнуанското царство и Конго и го присъединяват към Френска екваториална Африка под името Убанги-Шари.

През 1958г. тези земи получават полуавтономен статут, а през 1960г. провъзгласяват своята независимост. Първият президент е Давид Дако, който установява диктатура и еднопартийна система през 1962г. Въпреки, че е авторитарно управлението му отчасти засилва икономиката на страната, особено чрез премахането на монопола върху диамантите.

На 31 януари 1965г. властта е отнета от Дако чрез почти безкръвен преврат от Жан-Бедел Бокаса. Една година по-късно Бокаса прави изявление, в което се самопровъзгласява за държавен глава, президент, министър-председател и ръководител на единствената партия в страната - Движение за социална еволюция в Черна Африка.

Шест години по-късно получава доживотно президентско звание. Тъй като страната разполага с множество природни богатства, включващи уран и диаманти, Жан-Бедел Бокаса е подкрепян от страни като Швейцария, САЩ и Франция. На 4 декември 1976г. републиката е заменена с монархия. Президентът придобива статут на император, а страната преименувана на Централноафриканска империя. Самият Бокаса се самообявява за император с титлата Бокаса I.

През 1979г. Жан-Бедел Бокаса е свален от властта чрез преврат, организиран от Франция. Давид Дако отново поема президентския пост, а малко след това възстановява републиканския строй. Две години по-късно той също е свален от власт, но този път от Андре Колингба, генерал от армията. Неговото военно правителство е сменено с провеждането на демократични избори през 1993г. Следва период на нестабилност и вътрешни конфликти, които днес са намалели благодарение на значителното присъствие на мироопазващи контингенти от различни страни.

ЦАР е президентска република. Глава на държавата е президент. Изпълнителната власт се осъществява от президента и правителството. Законодателната - от Националното събрание - парламент.

Това е една от най-слабо развитите страни. В селското стопанство са заети 66 % от активното население. Главни експортни култури са кафе, памук. Отглеждат се още какао, тютюн, ориз, просо, фъстъци. Животновъдство - едър рогат добитък, овце, кози. Добиват се диаманти, злато.

Климат
Климатът е субекваториален, горещ, влажен през лятото. Средните месечни температури са от 21 до 31 Сº. Валежите са от 1000-1200 мм на север, до 1600 мм на юг.

Столица: Банги

Население: 4 343 000

Официален език: Френски, санго

Валута: CFA франк (XAF)

Популярни туристически обекти
Бангуи - Президентският дворец, Боганда авеню, Националната асамблея, Бившият дворец на Бокасса, Музеят на Боганда, Водопадите Боали

Резерватът Дзанга-Санга