Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Тунис
  4. Атракции
  5. Сус

Сус, Тунис - Туристически Атракции

Сус

Сус е град в Тунис, разположен на 140 км южно от столицата Тунис. Той се намира на брега на залива Хамамет в Средиземно море.

На територията на днешен Сус финикийците основават град Хадруметум. Той влиза в съюз с Рим по време на пуническите войни срещу Картаген и така съумява да се запази от разруха, когато Рим печели войните.

След като римляните поемат контрола над града той остава мирен цели 7 века. По-късно при падането на Римската империя първо вандалите, а след това Византия владеят Хадруметум и го прекръстват съответно Хунерикополис и Юстинианополис.

През 7-и век ислямските войски превземат днешен Тунис и бързо налагат арабската култура над този дотогава романизиран, християнски регион. Те дават името Суса на града и го превръщат в основно пристанище за династията на Аглабидите.

През 12-и век земите на днешния град попадат за кратко в ръцете на норманите, а по-късно и в тези на испанците. През 18-и век града е бомбандиран от Венеция и Франция и е присъединен към френската колониална империя.

В нашето съвремие Сус е един от най-добрите примери за арабско морско укрепление. Рибатът – сграда, която обединява функциите на минаре и наблюдателна кула, се намира в чудесно състояние и е привлекателно място за посетители от целия свят. Въпреки голямото си население и в днешни дни Сус е запазил атмосферата на средновековен град с криви улички с кули, стени и красив площад – медина.

Около града са разположени градини за маслини, които са от най-големите богатства на Сус още от античността.

На север от града се простира голяма плажна зона с прекрасни курорти. Сус се радва на приятен средиземноморски климат с горещи и сухи лета и меки зими.

Туристите могат да се настанят в над 100 хотела с 40 000 легла по 20-километровата ивица на север от града и на юг до традиционния център с пазарите, ориентирани главно към туристи.

Медината на Сус е в списъците на ЮНЕСКО за световното културно наследство, като една от причините е нейната автентичност и запазеност.