Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Турция
  4. Атракции
  5. Бодрум

Бодрум, Турция - Туристически Атракции

Бодрум

Бодрум е турски пристанищен град в югозападната част на Егейския регион на Турция.

Градът е една от най-предпочитаните туристически и яхтинг дестинации и е разположен на южното крайбрежие на полуостров Бодрум, на около 180 км. южно от Кушадасъ и на около 270 км. от най-големия град в региона - Измир.
Архитектурата на Бодрум е изключително интересна - всички сгради са в бял цвят и са максимум на 3 етажа.

Климата на района е средиземноморски с характерно горещо и влажно лято и с мека, предимно слънчева зима.

Един от любопитните факти за града е, че там е роден бащата на историята Херодот. Също така той е известен и с гробницата, построена от цар Мавзол - Мавзолеят, едно от чудесата на нашето съвремие.

През 1402 г. Отоманската империя е силно отслабена поради нападенията на Тамерлан. Рицарите-хоспиталиери от Ордена Св. Йоан от Йерусалим се възползват от поражението над империята и построяват крепост на един от носовете в залива. Крепостта те наричат "Св. Петър". За материал за нейният строеж рицарите използват каменни блокове от развалините на Мавзолея, разрушен от силно земетресение през ХІІІ век. Крепостта става един от основните военни центрове на рицарите, заедно с островите Родос и Кос.

През 1522 г. султан Сюлейман Великолепни превзема Родос, а рицарите-хоспиталиери отстъпват всички свои владения, включително и крепостта "Св. Петър" в Халикарнас. Крепостта е преименувана от турците в Бодрум и става официалното название на града.

През периода 1895-1915 г. крепостта е използвана за затвор. Тя е частично разрушена през Първата световна война и впоследствие изоставена.

Реставрирана е в началото на 60-те години на ХХ век, а днес високите й крепостни кули привличат множество туристи. Всяка една от кулите носи името на една от народностите на рицарите-хоспиталиери (англичани, французи, германци и т.н.). Музеят на подводната археология също е обект на интерес от страна на посетителите.

Курортния град привлича туристите със своето кристално чисто море, с красивите си плажове, първокласните хотели, магазини, нощни клубове, заведения, кафенета, както и с близостта си до древният град Ефес и калциевите тераси на Памуккале.