Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Турция
  4. Атракции
  5. Бодрум
  6. Мавзолеят в Халикарнас

Мавзолеят в Халикарнас, Бодрум

Мавзолеят в Халикарнас

Халикарнас е древното име на днешният курорт Бодрум.
Една от забележителностите, с които се слави града е гробница, която е едно от чудесата на света.

По думите на Витрувий, Халикарнас изглеждал така:
" По местоположението си прилича на полукръгъл амфитеатър. Долу покрай пристанището се е ширел площад. По средата на площада минава много широка улица. Там се намира Мавзолеят, построен по такъв изключителен начин, че се смята за едно от седемте чудеса на света...".

Преди 24 века, градът е управляван от Мавзол, а по-късно и от неговата съпруга Артемизия.
Според легендите причината за построяването на Мавзолеят, най-голямата гробница в света след Египетските пирамиди, не е вярата в безсмъртието на душата, нито високомерието на тирана, а голямата любов на Артемизия към съпруга й Мавзол.

Преданията разказват, че Когато Мавзол издъхнал, неговата съпруга, плачейки и нареждайки жалостно, закършила пръсти и предала тялото му на кладата с всички почести, след това, обзета от скръб и копнеж по своя съпруг, стрила на прах изпепелените кости, смесила ги с благовонни масла, прибавила вода и всичко това изпила (има предположения, че тя прави това в желанието си да стане жива гробница на Мавзол).

С неописуеми усилия и великодушие тя построила в негова памет изключителна гробница, толкова великолепна, че като нея нямало друга в света. Посветила я на духа на Мавзол и разпоредила в нея да се пеят хвалебствени песни.

Архитектите Питеос и Сатирос разработили и осъществили плана на гробницата. Мавзолеят смайвал преди всичко със своята концепция. В него се съчетавали елементи от пирамида, зикурат и гръцки храм, като по този начин изразявал особеното положение на Халикарнас като Дорийски град на пределите между Гърция, Месопотамия и Египетския свят. Мавзолеят будел възхищение със своето величие и "ненадминатото съвършенство на художествена украса".

Основата на постройката била "огромна поставка от проконески мрамор".
Над поставката се извисявал надгробен храм, заобиколен от 36 йонийски колони, които поддържали покрива във вид на 24-градусова пресечена пирамида.
Между колоните и по стените имало богата скулптурна украса. Края на пирамидата слагала площадка, на която била поставена скулптурна група - Мавзол и Артемизия в колесница с четири впрегнати коня.
Вътрешната украса била поверена на знаменити художници и скулптори, чиито творби се радват на най-голяма слава.

Артемизия не доживяла да види украсата на Мавзолея, но творбата, с която почела смъртта на съпруга си и до днес живее в книгите на почти всички народи по света.

През XIII в. храма е почти изцяло разрушен от земетресение. През XV век неговите останки били използвани за строителен материал за направата крепостта "Свети Петър".
През XIX в. сър Чарлз Томас Нютон намира руините му, провеждайки разкопки по тези места. До 1857 г., той изкопал няколко стъпала от храмовата пирамида и всички запазени останки от скулптурната украса: два от впрегнатите в колесницата коне, статуите на Мавзол и Артемизия, множество фигури и лъвове, а също големи и малки фрагменти.

Най-ценните парчета Нютон изпратил в Лондон, част от находките подарил на турското правителство, което дълго време се чудело какво да ги прави и ги складирало в някакви казарми, до основаването на музея в Цариград. Една част от предметите в музея се загубила, а на друга изчезнал документационният материал.

Статуите на Мавзол и Артемизия днес се намират в Британския музей. Едно от най-големите открития на Нютон са четиринайсетте плочи с фризове, които някога украсявали стените на Мавзолея с релефите от "Битката на гърците с амазонките".