Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Турция
  4. Атракции
  5. Ефес
  6. Библиотеката на Целзий

Библиотеката на Целзий, Ефес

Библиотеката на Целзий

Библиотеката на Целз, наричана още Библиотеката на Целзий е древноримска библиотека, намираща се в Ефес, Турция.

Тя заема едно от челните места по величие сред библиотеките от Древния свят. Изяществото, функциите, които изпълнява са от ранга на Александрийската библиотека.

Изградена е по време на управлението на император Адриан от Тиберий Юлий Аквила Полемеиан, който я създава като гробница, в която трябва да бъде погребан баща му, сенатора Тиберий Юлий Целс Полемеа (който бил консул през 92г., губернатор на Азия през 115г. и богат и известен гражданин).

Основите на библиотеката са положени през 114 г., а строежът й прилкючва през 135 г. Наследниците на сенатора завещават голяма сума пари за закупуване на книги и обогатяване съдържанието на библиотеката, която е построена за да събере 12 000 свитъка и да служи като монументална гробница на Целз.

Сградата е изключително ценна и важна, защото е един от малкото останали примери за библиотека, повлияна от Древен Рим. Показва също, че обществени библиотеки е имало не само в Рим, но и из цялата Римска империя.

През втората половина на III в. при нашествието на готите сградата е опожарена, но фасадата е частично запазена. В нейния състав са включени два реда колони, като на първия етаж са с коринтски капители. Оцелели са вратите и прозорците, оградени с декоративни релефни мотиви.

След мащабна реставрационна дейност през 1970-1978 г. по метода анастилоза (метод на реконструкция и реставрация на исторически сгради с използването на оригинални части на сградата или заменянето им с нови), предната фасада е възстановена и сега служи като пример за римската архитектура и е една от най-посещаваните забележителности в древния град.