Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Турция
  4. Атракции
  5. Ефес
  6. Дома на Дева Мария

Дома на Дева Мария, Ефес

Дома на Дева Мария

Една от най-посещаваните атракции в егейските курорти на Турция е дома на Дева Мария

След като Христос е разпънат на кръста Дева Мария напуска Йерусалим заедно с Йоан Богослов.
Преди да напусне земния си път Исус Христос поверява грижите за майка си на Йоан.
Древни писания разказват, че той бяга в Ефес, понеже там е най-безопасно да проповядва християнството, а Дева Мария настанява в къща на хълм, разположен близо до Ефес.

До средата на ХIХ век никой не оспорва факта, че Света Богородица е погребана в Ерусалим. След това обаче една немска монахиня на име Катерина Емерих изпада в транс и описва мястото, където Дева Мария прекарва последните си дни. Монахинята твърдяла, че то се намира близо до древногръцкия град Ефес, чиито развалини са разположени близо до Селджук - на няколко километра от Егейско море.
Самата Катерина никога не била стъпвала на това място.

Тези нейни видения били описани в книга от германския поет Клеменс Брентано. Благодарение на книгата френският свещенник Жулиен Гойет, започва търсене на къщата на светата майка. Следвайки описанията той стига до хълмовете в покрайнините на Ефес и започва своето търсене.
Първите два дни от издирването на мястото завършват с неуспех. На третия ден той забравя да вземе вода със себе си и след дълго и изморително търсене среща овчари и ги моли да му кажат от къде може да намери вода. Те му казват, че горе на хълма има извор с много хубава и чудодейна вода. Стигайки до посоченото място Гойет забелязва, че гледката от там отговаря точно на описанията във виденията на Катерина, след което открива и основите на къщата. Неговото откритие обаче не се приема на сериозно от християните, но 10 години след случката двама мисионери от Смирна преоткриват святото място.

През 1950 година католическата църква провъзгласява мястото за свято.
След това събитие, всеки нов папа на католическта църква я посещава и оставя дар за светата майка.

По пътя за светия дом, туристите са приветствани от красива бронзова статуя на Дева Мария, подарък от американска туристка.

От двете страни на водещата към къщата пътека могат да се видят красиви градинки. В ляво се намира наподобяваща на кладенец постройка, която била смятана от археолозите за водохранилище, но в последствие те установили, че там са се покръствали хората.

Самaта къща представлява красива малка постройка наподобяваща храм. Основите й датират от 1 век, но по-нагоре е достроявана през 2-3 век.
Направената възстановка е възхитителна.

Помещението вътре е малко и скромно с килим и олтар, като в страни от олтара са разположени, затворени зад стъкло, подаръците от римските папи. Също така има и свещи, оставени от монахините, грижещи се за светинята, предназначени вярващите да запалят свещ за здраве.

До чудодейните извори се достига по стълби.

Вярващите могат да запишат желанията си на стената на желанията и да се молят на Божията майка да им помогне за тяхното осъществяване.