Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Турция
  4. Атракции
  5. Ефес
  6. Храмът на Артемида

Храмът на Артемида, Ефес

Храмът на Артемида

Храмът на Артемида, разположен в Ефес е бил едно от Чудесата на света.

Предполага се, че първият храм на богинята Артемида е бил построен около 800 пр.н.е.
Ефеската Артемида, която често е наричана и Диана, не е същата богиня, позната ни от Гръцката митология. Докато гръцката е богиня на лова, тази е богиня на плодородието и често е изобразявана с няколко гърди - символ на плодовитостта.

В продължение на няколко столетия храмът многократно е разрушаван и построяван отново.

Когато през 600 пр.н.е. град Ефес става главно търговско пристанище, архитектът Херзифон бил ангажиран да построи голям нов храм. В неговият проект обителта на богинята е с високи каменни колони.

Този храм също не просъществува много дълго. Лидийския цар Крез започва системни нападения из гръцките градове и Мала Азия. Той завоюва много от тях, а при водените военни действи през 550 пр.н.е. храмът на Артемида е разрушен.
За да се изяви като милостив владетел Крез решил да съдейства за построяването на нов храм. За новата постройка е ангажиран архитекта Теодорус. Новият храм е с площ около 4 пъти повече от стария. Повече от 100 колони държали масивния покрив.

Новият храм бил гордостта на Ефес до 356 г. пр.н.е. когато Херострат, младеж от града, който искал да впише името си в историята опожарява храма.

Жителите на Ефес били толкова ужасени от този вандалски акт, че издали декрет, който гласял, че всеки говорил с младежа, го чака смърт.

Това се случва на 21 юли 356 пр.н.е. Същата вечер Александър Велики идва на бял свят.
Плутарх отбелязва, че Артемида е била прекалено заета с раждането на Александър, за да спаси своя горящ храм.

Известно време след това започва строеж на нов храм. Архитект бил Скопас Пароски, един от най-известните скулптори по онова време.
Поради важността и величието на Ефес в Мала Азия по това време никакви разходи не били спестени за построяването на сградата.
Ето защо Плиний Стари, който е римски историк, казва за храма "чудесен паметник на гръцкото великолепие, който заслужава нашето искрено възхищение".

И този пореден храм бил построен на същото блатисто място, както и тези преди него. Зданието било едно от първите, направени изцяло от мрамор.
Храмът имал 127 колони в йонийски стил, високи по 20 метра. За сравнение може да се отбележи, че Партенона е имал само 58 колони.

Плиний разказва, че строежът на едно от чудесата на света продължава 120 години, въпреки че експертите считат, че може би необходимото време е било 2 пъти по-малко. Известно е само, че при идването на Александър Велики в Ефес през 333 пр.н.е. храмът се е строял. Той предлага своята финансова помощ за построяването, ако след това неговото име бъде увековечено като строител на храма. Гражданите не искали името на Александър да стои на храма им, но не искали и да му го кажат и накрая му дали тактичен отговор - "Не е удобно един бог да строи храм за друг бог" и Александър не настоял повече.

През 262 г. от н.е. готите също разрушават Храма на богинята за пореден път. Когато римския император Константин I Велики възстановил града по-късно, отказал да възстанови храма. Като християнин не се вълнувал от езически храмове.

През 1863 г. Джон Търтъл Ууд е изпратен от Британският музей в Ефес, за да открие храма.
Поради липсата на средства търсенето продължило цели 6 години. През 1869 г. на дъното на кална яма, Ууд най-накрая намира основите на великия храм. Изкопал 132 000 кубични ярда пръст. Останките на няколко скулптори били пренесени в Британския музей, където могат да се видят и днес.

Днес земите, в които се намира храма са само кални площи. Самотна колона стои да напомня на посетителите, че се намират на мястото на едно от най-големите чудеса на древния свят.