Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Турция
  4. Атракции
  5. Истанбул

Истанбул, Турция - Туристически Атракции

Истанбул

Истанбул, известен още като Цариград и Константинопол е световен мегаполис и най-голям град в Турция.
Той свързва континенти и култури и е един от най-големите стопански и културни центрове в света. Населението му е повече от 12 милиона жители.

Източната част на града е разположена в Азия, а Западната — в Европа. На юг се простира Мраморно, а на север — Черно море. Достигането по вода от Черно в Средиземно и Егейско море е възможно, чрез преминаване през Босфора и Истанбул. Два прекрасни моста, прекосяващи Босфора, свързват двата континента.

Чудесното географско разположение е добра предпоставка и основна причина Византийската империя да избере за своя столица Истанбул известен в миналото под името Константинопол. Османската империя следва същия пример.

Разположен на връх, обграден от три морета, града е бил непревземаем, а заливът Халич (Златен рог) е бил идеалното място за разполагане на военната флота.

Истанбул има типичен умерен океански климат, който се характеризира с много валежи, влажно и топло лято и мека, влажна зима. Най-топлите месеци са юли и август, а най-студеният месец е януари. Средно годишни валежи - 870 мм.

През 330 г. император Константин I Велики избира за нова столица на Римската империя тракийският град Византион.
От Византион произлиза и името на Византийската империя, което никога не се е използвало в самата империя и е употребено за пръв път в 1555 година от немския историк Йеронимус Волф.
Кратко просъществувалата в XIII век Латинска империя също избира непревземаемия град за своя столица. Името Константинопол придобива своята известност през късноримската епоха, а по-късно е преименуван на Истанбул. В историята града е не по-малко известен и със славянското си име Цариград. Името Константинопол и до днес се използва в някои места в Европа, в Израел, Австралия и Америка.

Името на днешния град "Истанбул" най-вероятно произлиза от гръцкия израз "към града" (гр. ις τιν πολιν, "ис тин полин").
Древно предание гласи, че когато завоевателят на града Мехмед II го превзема след дълга обсада, той зявява на гръцки на събралото се множество, че от днес нататък тронът му ще бъде "в града".

Истанбул е едно от най-предпочитаните места за туристите в Турция. Той разполага с хиляди хотели, много туристически атракции и важни забележителности. Историческите места, които могат да се видят там са плод, не само на многовековната му история, но и на факта, че е бил столица на велики империи, оставили отпечатък върху земите му завинаги.
Едни от най-интересните забележителности са:
Топкапъ сарай - по време на Османската империя замъкът е бил резиденция на турските султани; Света София е църква, превърната в джамия след разгромяването на Византия от османските турци, а днес тя е музей; Българската желязна църква "Свети Стефан"; Капалъ чаршъ — най-големият покрит пазар в Турция; Джамията Султан Ахмед, по-известна като "Синята джамия"; известният турски булевард - Улица Истиклял; залива Златният рог; Кулата Галата; Долмабахче сарай — резиденцията на Ататюрк, днес превърната в музей; площад Таксим.

В Истанбул се намира и международното летище "Ататюрк", на чиято територия се е намирало градчето Сан Стефано, където е бил подписан Санстефанския договор.