Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Турция
  4. Атракции
  5. Истанбул
  6. Принцови острови

Принцови острови, Истанбул

Принцови острови

Островите са разположени на 19-28 км от Истанбул в югоизточната част на Мраморно море. Пътят до тях от Истанбул с ферибот продължава близо 50 минути.

Архипелагът включва 4 големи населени острова и 5 по-малки и ненаселени. Площта на архипелага е 11 квадратни километра.

В древността Принцовите острови били известни с названието "Острови на хората", по време на Византийската империя името им било "Острови на Свещеници", заради безбройните манастири по тях, а цветът на скалите им накарал турците да ги описват като "Червените острови".
Смята се, че днешното име на островите идва от Средновековието, когато тук са изпращали непокорни принцове и принцеси на заточение, а също и политически изгнаници. Така те са се намирали достатъчно далеч от светския шум.
Историята разказва, че често тук не само са изпращали в изгнание знатни особи, но понякога дори са ги изтезавали, ослепявали и екзекутирали. Императрица Ирина (797 – 802), например, ослепява сина си Константин и заточва внучката си на това място. Дори днес все още съществуват останките от византийския манастир, станал свидетел на това злодеяние.
Едва преди век Принцовите острови станали популярни като курорт и място за морски бани. Някога те били обитавани от монаси и рибари.

Поради тяхната близост до Истанбул и удобният трябспорт до тях Принцовите острови стават едно доста популярно място за отдих. Единствените превозни средства, които могат да се видят на тях са камионите за смет, полицейските коли и пожарните. Има също и файтони, които са много подходящи за екскурзии.

Предпочитано място от екскурзоводите е островът Буюк Ада, който е и най–големият от деветте.
Прекрасни вили, хотели и клубове привличат гости от цял свят през лятото, когато острова става пренаселен. На него има 2 хълма. На всеки от тях има по 1 манастир: на северния - Манастирът на Христос, а на южния – сатрият Манастир на Свети Георги, от където се открива прекрасна гледка към морето.

Тишината и спокойствието на островите сякаш потапя посетителите в друг свят. Пейзажът е запълнен от чимшири, изкуствени езерца с бели камъни около тях, от чисти алеи със симетрично подредени иглолистни дървета около тях.

Хейбели (Седловидния остров) - някога се наричал Медния остров заради старата медна мина, намираща се на него. Съвременното му име идва от формата му. Манастирът Света Троица, който днес приютява теологическо училище, е построен през 857г. и е разположен на северния хълм. Между двата хълма се намира Морската болница, а вляво е някогашното православно сиропиталище превърнато в Турска Морска Академия през 1944г.
Със своите красиви плажове, хотели и ресторанти Хейбели е един от любимите курорти на туристите.

На островите има както джамии, така и църкви, защото в миналото са били населявани предимно от немюсюлмани.