Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Турция
  4. Атракции
  5. Истанбул
  6. Златният рог

Златният рог, Истанбул

Златният рог

Златен рог разделя на две Европейската част на Истанбул. Той има формата на рог, от там произхожда и името му.

Заливът се намира на границата между Босфора и Мраморно море. Дължината му е 12,2 км., ширината 92-120 м. и дълбочина 47 м.

Няколко моста пресичат Златния рог, най-известният от тях е Галата, свързващ едноименния известен квартал на стария Истамбул.
Султан Баязид II поръчва на известният италиански художник и конструктор Леонардо да Винчи да направи проект за мост над Златния рог през 1502 г. 500 години по-късно турският архитект Бюлент Гюндьор доразвива идеята.

Той се намира на едно от първите места в списъка с най-добрите природни пристанища в света. Още от древността Византийските и Османските военни и търговски интереси били съсредоточени именно на това място.

Бреговете на Златния рог били предпочитани за отмора и екскурзии още през Османския период.
С времето мястото губи своята привлекателност поради замърсяването на въздуха и водата, в следствие на неконтролируемото разрастване на индустрията в града.

В нашето съвремие се прави всичко възможно районът отново да бъде едно прекрасно кътче.
Често туристите предпочитат да направят разходка с лодка, по време на която могат да видят квартал Еюп и моста Галата в Истанбул, както и бреговете на протока Златен рог. Забележителни са кварталите Фенер и Балат, в които има цели улици със стари дървени къщи, църкви и синагоги датиращи от Византийски и Османски времена. Православната патриаршия е разположена в кв. Фенер, там се намира и Желязната църква или българската църква Свети Стефан в Истанбул. Докато квартал Еюп е наситен с типична османска архитектура.

Заливът Златния рог е сред най-атрактивните за туристи места в Истанбул, което се дължи на историческата му слава и естествената му красота.