Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Турция
  4. Атракции
  5. Истанбул
  6. Дворецът Долмабахче

Дворецът Долмабахче, Истанбул

Дворецът Долмабахче

Долмабахче е султански дворец, разположен в европейската част на Истанбул.

Първоначално Долмабахче е представлявал залив, в който е пускала котва османската флота. По-късно на това място се създава султанска градина с няколко малки дворци.

До средата на 19 век султана използва за своя резиденция дворецът Топкапъ в средновековен стил. След като контактите с Централна Европа стават по-интензивни и от там са възприети културни стандарти, султанът си поставя за цел да издигне резиденция в европейски стил. По нареждане на султан Абдулмечид І арменските архитекти Карабет и Никогош Балиан започват строежа на новата резиденция от 1843 г. до 1856 г., която по-късно е преустроена.

Издигането на двореца значително ощетило хазната и това станало причина, Османската империя през втората половина на 19 век да достигне почти до държавен банкрут и да стане финансово и политически зависима от чуждестранни сили.

Исторически дворецът Долмабахче е първият, който е изграден в европейски стил в османската столица. От построяването му през 1853 г. до 1922 г., с малко прекъсване, служи за главна резиденция на султана.

Долмабахче е служил за дом на шестима султани от 1858 г. до 1924 г. когато халифатът е отменен, а Турция придобива статут на република. Последният султан, обитавал двореца, е Халиф Абдулмеджид Ефенди. Със закон от 3 март 1924 г. Долмабахче преминава в ръцете на държавата. Създателят на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк използвал двореца за лятна резиденция и създава някои от най-важните закони на новата страна в него. Той прекарва последните дни от живота си там, където и умира през 1938 г.

Фасадата на султанския дворец наподобява класическа европейска сграда с две крила. Вътрешността е предимно в типичен османски стил. В южното крило са разположени представителните помещения, в северното - жилищните помещения, а между двете крила се намира разкошната приемна зала, пред която има зелена площ от 2000 кв.м., а над нея - 36м. висок купол. Терасата към Босфора е оградена с висок зид, чийто порти водят към пристан, който днес не се използва много често.

Обзавеждането е пренесено специално от Великобритания. Таваните са пищно украсени със злато. Използвани са 14 тона злато и 40 тона сребро. Интересен факт е, че при обзавеждането му не е използвано стъкло, а само кристал. В централната зала се намира най-големият полилей в света с 750 крушки, подарък от кралица Виктория.
Дизайнът на сградата е по западен образец и съчетава елементи от барок, рококо и неокласицизъм, преплетени с традиционното османско изкуство и култура за създаването на нова, неповторима комбинация. По отношение на функционалността обаче той е построен така, че да не нарушава традициите на класическия дворцов живот в Османската империя, както и да носи чертите на традиционната турска къща.

В Дворецът се намира и най-голямата сбирка в света от кристални свещници от Бохемия и Бакара. Едно от стълбищата също е от кристал. Стилистично сградата се причислява към османския историзъм с елементи от европейския Ренесанс и барок. Днес дворецът е музей.