Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Турция
  4. Атракции
  5. Истанбул
  6. Синята джамия

Синята джамия, Истанбул

Синята джамия

Синята Джамия е едно от най-прекрасните човешки творения и сред най-популярните забележителности на Истанбул.

Строежът на Синята Джамия започва по поръчка на султан Ахмед I. Легендата разказва, че той възложил на прочутия архитект, за онова време, Мехмед Ага да издигне една от най-величествените джамии в света.

Основите на величественото здание са положени през 1609 г., а грандиозният проект е завършен през 1616 г. Местоположението на постройката е точно срещу църквата Света София в Истанбул, като че ли се е стремяло съревнование между двете.
А може би това е самата истина!? Архитекта Мехмед искал да построи по-голям купол от този на Света София, но не е успял. За сметка на това, направил една уникално красива джамия, с идеални пропорции на куполите, полукуполите и минаретата. Минаретата, които са 6 на брой, имат интересна история.

Преданието разказва, че султан Ахмед I изявил желание минаретата да бъдат от злато. На турски злато се произнася "алтън". Архитектът обаче не разбрал правилно, чувайки "алтъ", което означава "шест". Ето защо били издигнати 6 минарета, вместо общоприетите 4.

Недоразумението станало ясно едва след построяване на минаретата, въпреки притесненията на архитекта, че султана ще го обеси за неспазването на повелята му, владетеля харесал толкова много минаретата, че опростил вината на Мехмед Ага. Тези събития станали повод за всеобщо негодувание сред поклониците в Мека.
Единствената джамия с шест минарета, съществуваща до този момент била именно там и се приемало за светотатство да съществува друга, също толкова великолепна.
За компенсация на джамията в Мека било издигнато още едно минаре, а през последвалите години и още две, така че днес тя има общо девет.

Отвътре Синята Джамия също е изключително внушителна и величествена. Има огромен двор с фонтани, които са с очистваща функция, т.е. за тези, които искат да влязат да се помолят в джамията. Преди да влезе вътре всеки е длъжен да измие лицето си, ръцете, врата и краката, както и устата и носа. Това е основното очистване. Възхитителни са и изваяните стъпала по средата на този двор, които отвеждат към мраморна зала. Нейното съвършенство, изписано от мрамора, докаран от Мармарис неможе да бъде описано. В средата пее красив фонтан, чиято функция е единствено декоративна.

В ляво от него е разположен главният вход за посетителите. Преди да влезе вътре, всеки трябва да се събуе и да сложи найлонови торбички на стъпалата си.

Вратите представляват фина дървена изработка в Селджук-турски стил с геометричен дизайн в центъра. Има изобразена звезда - символ на турските поколения и много типичен символ за турското изкуство на 11-12 век. След като прекрачи прага на величествената порта, човек се намира в спиращо дъха помещение. Гигантските полилеи и сини плочи придават внушителност на интериора. Сините плочи, които са сравнително големи и опасват цялата джамия стават причина тя да бъде назовавана Синята Джамия.

По земята в цялата сграда могат да се видят килими и специални постелки за молитви.
Джамията има 260 прозореца, чиито стъклописи са от 17 век, но по-късно са реставрирани. Амвонът и нефът също немогат да не оставят впечатление с оригиналната си изработка, изцяло от мрамор.

Синята Джамия е уникално произведение, тънещо в пищност и великолепие.
Тя дарява една неповторима гледка на всеки, който я погледне.