Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Турция
  4. Атракции
  5. Истанбул
  6. Площадът "Хиподрум"

Площадът "Хиподрум", Истанбул

Площадът "Хиподрум"

Между "Света София" и Синята Джамия е разположен площадът "Хиподрум", който представлява душата на туризма в Истанбул.

Строежът на Хиподрума започнал веднага след като Римляните завладяват града (203 г.) при управлението на император Септимий Север. Завършен е в деня, в който император Константин Велики с тържествена церемония обявил Константинопол за втора столица на Римската империя (11 май 330 г.). Познат е още като "Площада на конете", защото е използван главно за надбягвания с коне след завладяването на Константинопол.

Историческите паметници, намиращи се на този площад, са едни от най-важните забележителности на града. Тук са разположени Египетският обелиск, Змиевидната колона, Колоната на Константин и Фонтанът на Вилхелм ІІ.

Египетския обелиск или Обелискът на Теодосий е най-древният паметник, както на Хиподрума, така и в Истанбул. Обелискът е издигнат през ХV в. от Фараон ІІІ в чест на победата в Месопотамия.
Византийския император Теодосий І заповядва Обелискът да бъде пренесен през 390 г. от Египетския храм на Аполон ( гр. Карнак, обл. Луксор ).

В центъра на Хиподрума в Истанбул може да се види Обелискът на Константин, наречен още Плетена каменна колона. Построена е през Х в. по заповед на император Константин Порфироген в чест на дядо му Василий І. Висок е 32 м. Оригиналните медни покрития са били снети при латинско нашествие ( ХІІІ в. ) и превърнати в монети.

Интерес представлява и Змийската колона, също намираща се на Хиподрума.
През 326 г. е пренесена по нареждане на император Константин Велики от храма на Аполон в Делфи / Гърция /. Тя е символ на победата на гръцките градове-държави над персите при Палатея. Според преданието телата на трите преплетени змии били направени от щитовете на персийските войници загинали в битките.

Немският фонтан или известен още като Фонтанът на Вилхелм ІІ е построен през 1898г.
Немският император Вилхелм ІІ, по време на второто си пътешествие в Изтока, е останал силно впечатлен от гостоприемството на Истанбул. Връщайки се в родината си, изготвил проекта на този изящен фонтан и го подарил на Истанбул.