Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Турция
  4. Атракции
  5. Айвалък

Айвалък, Турция - Туристически Атракции

Айвалък

Айвалък е един от популярните морски курорти на Егейското крайбрежие. Той привлича туристите с близкото си разположение до интересните исторически забележителности в Турция - древния град Пергамон, Троя, Асос, както и с близоста си до гръцкия остров Лесбос.

Един от най-близо разположените до България турски курорти, Айвалък, омагьосва посетителите си с неповторимото съчетание от природна красота и история.

Многобройните пясъчни плажове са известни със своята чистота, спокойствие и подходяща атмосфера за отдих.
Средните температури на курорта през летния сезон са 25-30 градуса.
В околностите на града има масиви с маслинови дървета, от чиито плодове се произвежда голяма част от най-добрия турски зехтин.

Най-добрият начин да се опознае и разгледа Айвалък е да се мине по тесните му улички, запазили се почти непроменени от времето, когато за първи път са били оформени. Минавайки по тях пред погледа се разкриват колоритни каменни къщи с перденца, развяващи се на бриза извън прозорците, с уникалните халки за хлопане на вратите, закрепени върху големите порти и с фигурите, гравирани върху стените над тези порти - пълна очевидност за мозайката от култури на този град.

Хълмовете, заобикалящи курорта носят името Шейтан Софраси (Трапезата на дявола). Те гордо се извисяват над Айвалък и остров Кунда и са "задължителни" за посещение, заради впечатляващия залез, който от това, най-високо в Айвалък място, оставя във всеки, който го е видял един незабравим спомен.

Стара легенда разказва, че Дявола откраднал дъщерята на султана и на това място е бил заловен. Днес там се вижда отпечатъка, оставен от стъпката му. Туристи от цял свят идват на това място за да се насладят на поразителната панорамна гледка към Айвалък и островчетата около него и на невероятно красивия и романтичен залез.

В миналото градът е бил познат под името Кидонай и в него са намирали чудесни условия за изграждане на дома си гърци и турци.

Познатият ни днес Айвалък е основан през 1929 година, като в резултат на подписаният в Лозана мирен договор, по неговите земи били преселени турски жители от областта Македония, Гърция, от островите Крит и Лесбос.