Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Турция
  4. Атракции
  5. Далян

Далян, Турция - Туристически Атракции

Далян

Далян е курортно селище, разположено между Мармарис и Фетие на югозападния бряг на Турция във вилает Мугла.

Своята международна известност селището получава през 1986 г. Тогава възниква международен диспут, защото предприемачи проявяват своите желания за построяването на луксозен хотел на плаж, който е място за размножаване на застрашения от изчезване вид морски костенурки Карета. Техният проект е спрян и днес плажът е защитена зона.

Животът в Далян е силно обвързан с реката Далян, която тече покрай града. Предпочитаният транспорт до всички околни места са лодките, плаващи нагоре и надолу по течението на реката.

Една от най-популярните забележителности на това място са скалите над реката. Причината за това са разположените там фасади на Ликиански гробници, изрязани в скалите около 400-та година.

Друго място за посещение от туристите са руините на древният търговски град Каунос. Те се намират на кратко плаване с лодка от другата страна на реката.

На юг от Далян на средиземноморския бряг е разположен плажът на костенурките. До там има редовен транспорт с минибус (долмуш) или лодка. Посетителите трябва да внимават за отбелязаните места за гнездене на костенурките. Пътят до там е изключително живописен, разкриващ гледки към езерото Сюлюнгюр. През 1995 година плажът на костенурките се окичва с приза "Най-добър плаж на света".