Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Турция
  4. Атракции
  5. Измир

Измир, Турция - Туристически Атракции

Измир

Измир е град в югозападна Турция, третият по големина в страната, а също и второ по големина пристанище след Истанбул. Разположен е на брега на Егейско море.

Според проведени археологически изследвания териториите на днешен Измир са били населени от местното население приблизително между 6,500 и 4,000 години преди Христа. От 1500 г. преди Христа регионът се намира под властта на Империята на хетите и анадолците.

Измир или известен в миналото като Смирна е бил една от най-развитите култури в Анадола. Този етап от историческото минало на града е от времето, когато е бил свързван и с Амазонска Смирна.

През 1200 г. пр. Хр., нашествието на Балканите срива Троя и Хатусас — столицата на великата Хетска империя. Централна и Западна Анадола започват един тъмен период от своята история, който продължава до населяването на тези земи от фригийците през VIII век преди Христа.

В Древна Смирна имало много светилища, но най-важното от тях бил храмът на Атина, който е реставриран частично и може да се види и днес. Най-старите руини запазени до днес датират от 725 г. — 700 г. преди Христа.

Богатствата на селището съблазнявали много лидийците и ги привлекли към града. Лидийската войска завладяла града между 610 г. — 600 г. пр.н.е., опожарила го и унищожила голяма част от него. Скоро след това персите направили същото, като сринали до основи Древна Смирна.
Персийският император наказал градовете, които отказали да му помогнат в неговата кампания срещу лидийците, атакувал крайморските градове на Егейско море.

Александър Велики изгражда древния град наново през 300 г. преди новата ера. Той воюва с персите и ги побеждава на няколко пъти.
В този период градовете се разрастват до близо половинмилионно население — Ирод и Пергамон наброявали 100 000 души. Антиохия, Александрия и Ефес — около 400 000 души.
В новосъздадената Смирна, намираща се на малък хълм имало място само за няколко хиляди души. По тази причина новият и голям град бил изграден на склоновете на Кадифекале през 300 година преди новата ера. Хълмът наподобявал естествен акропол на хората.

Териториите на града стават част от Римската империя през 133 година преди Христа, като по това време Смирна изживява втори "златен период" в своето развитие.

През 178 година земетресение унищожава древния град. То го срива изцяло. Унищожението било толкова голямо, че се налага империята да помогне за възтановяването на града. Император Марк Аврелий допринася много за дейностите по изграждането. Съвсем скоро градът е възстановен.

Турците за първи път налагат контрол над Смирна през 1076 година и града е под властта на Чака бей.
Чака Бей използвал Измир като място, от което правел внезапни нападения. След като умира, града и районите около него попадат отново под властта на Византийската Империя. След това Смирна е отново превзета от Ирод, когато Константинопол е победен през 1204 година.

Смирна е завладяна отново от турците през XIV век.

Днес Измир е често наричан Перлата на Егея. Той е смятан за най-либералния турски град откъм ценности, ограничения, полова дискриминация, идеологии.

Богатата му история е оставила в наследство множество забележителности, въпреки пожарите и земетресенията, които са я обагрили.
На територията на днешен Измир лежат останките на древните Ефес, Пергамон и Сардис.

Най-старата постройка от древна Смирна е каменен фонтан, създаден през първата половина на 7-и век пр. Хр.

Гробницата на Тантал, която може да се види на хълма Яманлар е поредния пример за архитектурния стил толос, често срещан в древността. Има предположения, че паметника е дело на Василеус от Тирант, който управлявал древна Смирна през през 6-и в. пр. Хр.

Агората на Смирна също е в добро състояние и е подредена като открит музей. Извършват се действия, които ще извадят на повърхността някои нейни части, останали под съвременни сгради.
Агората на Смирна е разположена заедно с древния театър на хълма Кадифекале, но театърът все още не е разкопан от археолозите. На върха на Кадифекале е разположен и един от трите замъка на града. В Измир има 9 синагоги като от всички лъха духа на XIX век, тъй като или са изградени или реставрирани именно тогава.

На 15км. западно от квартал Кършиака любителите на птици могат да посетят парк с над 205 вида птици, наричан Птичия рай.

Един от най-забележителните монументи, както и една от най-посещаваните атракции в града е часовниковата кула, разположена в средата на площада на конака с височина от 25м. Построена е от една от най-големите групи от населението — левантите, живеещи главно в Бука и Борнова. Архитект на монумента е Реймънт Чарлс. Завършена е за 25-годишнината от изкачването на престола на Абдулхамид II през 1901 г.

Характерно за климатът на Измир е, че летата са дълги и горещи, а зимите меки и дъждовни. Най-много дъждове падат през месеците от ноември до март. Рядко през зимата пада сняг.