Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Турция
  4. Атракции
  5. Сиде

Сиде, Турция - Туристически Атракции

Сиде

Приказното курортно градче Сиде е разположено на полуостров и заобиколено от две ивици златист пясък. То впечатлява с красивите гледки, които предлага, както и с отличното съчетаване на минало и настояще.

Първите заселници по тези земи са гръцки колонисти, населили мястото през 7 век преди новата ера.

Но името на града не е гръцко, а анатолийско и означава "гранат" - символ на плодородието. Сиде става процъфтяващ търговски център, който дължи развитието и замогването си преди всичко на пиратството и на търговията с роби.
Сиде достига върховата точка на своя разцвет през втори век, при римляните, но след попадането му под контрола на арабите града постепенно запада.

Днешният Сиде, обаче, заобиколен от съвременни туристически комплекси, се явява един от най-оживените курорти в турския юг.

Той разполага с богат избор от места за настаняване на туристите, множество магазини, нощни барове и ресторанти с атрактивно разположение - насред руините на древния град.

В центъра на курорта величествено се издига театър от II век с прекрасна гледка към морето. Останките от римските бани представляват изключителна колекция от древни предмети.
Населените улици, водещи към морето са осеяни със сувенирни магазини, които предлагат характерни за турските занаяти предмети като килими, бижута и стоки от естествена кожа.

Курорта е много подходящ за семейства, тъй като не е прекалено претъпкан или прекалено шумен.

Сиде е място, на което времето просто спира!