Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Турция
  4. Атракции
  5. Дидим

Дидим, Турция - Туристически Атракции

Дидим

Няма съмнение, че една от най-предпочитаните страни за почивка и отдих е Турция. Мистична и предизвикателна, със своите ориенталски ритми и приказни гледки, със безкрайните плажове и кристална вода тя привлича и очарова туристите.

Егейското крайбрежие е едно от най-забележителните и посещавани кътчета от страната. Слънцето, морето, красивите плажове и сред всичко това полъха от древността.
Забележителен старинен елински град, в който са разположени храма на Аполон, храма на Посейдон с изображението на Медуза, която сякаш зорко бди над античния град.

В митологията се разказва, че Медуза била най-красивата и одухотворена от трите горгони. Тя се влюбила в Посейдон и избягала в неговия храм. Това страшно разгневило боговете и те я наказали, като заменили косите й със змии, които превръщали в камък всеки, който я погледнел.
Това изображение на Медуза и храмът са запазени в Дидим. Градът е разположен на северния бряг на залив, срещу Бодрум. Туризмът е основен източник на приходи за областта, особено през лятото.

Първите сведения за Дидим сочат, че той е създаден през неолита.
Градът е бил колония на остров Крит и Микена. Той преминава за първи път в ръцете на турците след разгрома на Византия през 1086 година. Няколко години след това – 1098 година те си го възвръщат, но Мехмед I го присъединява към Османската империя окончателно през 1413 г.

Крайбрежието е популярен туристически курорт не само заради кристалната синя вода, дългите пясъчни ивици и древни руини, но и заради мекия климат, подаряващ на туристите и жителите стотици слънчеви дни в годината и една топла зима. В Дидим могат да се практикуват множество водни спортове, града разполага с аквапаркове, в близост е до много други древни градове и забележителности, паркове и атракции. В туристическия град може, както да се отдадете на дълга и тиха почивка, разхождайки се по плажа и наблюдавайки спокойното море, така и да се изкарате шумни и диви нощи в някоя от дискотеките или баровете.
Богат е избора на места за отсядане – разнообразни вили, хотели, семейни къщи.