Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Турция
  4. Атракции
  5. Чанаккале

Чанаккале, Турция - Туристически Атракции

Чанаккале

Чанаккале е пристанищен град в Западна Турция, административен център на разположения на два континента вилает Чанаккале. Намира се на азиатския бряг на Дарданелите (в миналото Хелеспонт) в неговата най-тясна част.

Това е град окичен с военната слава, с която турците безкрайно се гордеят. Известността на това място е резултат както на историческите събития, така и на съвременния му облик.

Първите заченки от живот в района на Чанаккале датират от късния халколит, като в по-късен период тези територии са били част от Троя, били са владение на древните гърци, римляните и Византия.

В периода, когато Византия е властвала над тези земи името на днешния Чанаккале е Дарданелия, от където произлиза и наименованието на протока, свързващ Марморно и Бяло море и на който е разположен самия град.

Този тесен проток е изключително важна пътна артерия, свързваща две части от света: Азия и Европа. Това място е любимо на множество пътешественици и туристи. Прегърнали възможността да стъпят за един ден на два континента те се впускат в опознаване на два свята.

Азиатска Турция ни привлича в една приказка с нежно слънце, горещи пясъци и лазурни вълни на топли морета. Сякаш се приближаваме до минавалите по тези земи велики личности, като персийския император Ксеркс, македонския завоевател Александър Велики, Сафо Лесбоска и любимия на Клеопатра, Марк Антоний. Техните образи стават все по-ярки, все едно всеки момент ще ги зърнем готови за нови подвизи.

За приятното прекарване на туристите се грижат множество катери за разходка, яхти, катамарани, намиращи се в пролива.

В днешен Чанаккале силно се усеща полъха на историческото му минало. Тук през 1451 година завоевателя на Истанбул, султан Мехмет Завоевателя издига две крепости. Едната е разположена в европейската част на пролива под Килитбахир, а другата в азиатската част под Чименлик. Тяхното предназначение било да контролират преминаващите кораби.
Днес тези крепости са приютили военният музей създаден, за да увековечи битката при Чанаккале през 1915 г., която е една от най-популярните битки от Първата световна война. Главнокомандващ на турската армия тогава е Мустафа Кемал Ататюрк. Той успява да защити територията си от чуждите войски и да опази града от набезите им.

Половин милион войници отдават живота си под Гелиболу (древното име на Галиполи), в тяхна памет е създаден националния исторически парк на полуостров Галиполи. Забележителен е мемориала с височина над 42 метра, построен също в памет на воините. Това място е свещено за всеки турчин.
Отново тук могат да се видят австралийски, английски, френски и новозеландски военни паметници, напомнящи за кръвопролитията по-време на битките състояли се на Дарданелите. Битки, белязали не само турската, но и световната история.

Изпълнена с множество бележити моменти е историята на Чанаккале, но един то най-важните и известни е този за Троя. На юг от града има хълм наречен Хисарлък. Той гордо е преминавал през годините, за да бъде днес мълчалив свидетел на Троянската война. Именно този хълм е описал Омир в "Илиада" и "Одисея", разказвайки историята за Приам, Хектор, Парис и Хубавата Елена. В памет на тази война сред руините на градските стени е поставен символичен дървен кон.

Митове и легенди се носят за величествената Троя, която макар и разрушавана няколко пъти, отново, като птицата Феникс е възкръсвала от пепелта.

След направени археологически разкопки е открито село, на не повече от стотина квадратни метра в радиус. На тази територия от кирпичени тухли са строени малки къщички. Те се смятат за останки на първата Троя.

Втората Троя е била значително по-развита и богата. По време на нейните разкопки е открито съкровище. Намерените бижута, съдове от злато, оръжия и медни накити изчезнали от Берлин по време на Втората световна война. Съдбата на първата и на втората Троя е те да бъдат опожарени.

Троя е издигната за трети път, но тя така и не могла да съживи отминалия разкош. Нея я разрушава земетресение.

Според преданията, а и някои исторически разкрития Троянската война се отнася за периода на седмата Троя. Градът отново няма завидна съдба. След войната той е ограбен и разрушен от войниците на Атина. Местните жители се опитали да възстановяват своето селище, но нападението от фригийците потушило тези опити.

Останките в близост до Чанаккале разказват и днес за тези трагични времена на Троя. И този легендарен град е достатъчна причина да посетите Турция и да се докоснете до историята, за която знаем само от филмите и книгите.