Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Турция
  4. Атракции
  5. Памуккале

Памуккале, Турция - Туристически Атракции

Памуккале

Памуккале е малък турски курортен град във вилаета Денизли, който се намира на 30 км северно от град Денизли.

Памуккале е също и уникален природен феномен в околностите на градчето.
Водни струи от древния град Хиераполис, богати на минерални соли, падайки от голяма височина, създават причудливи, вкаменени, ослепително бели каскади. В това живописно място действието на горещите извори, съдържащи калциев окис, довежда до образуването на варовикови отлагания върху скалистите тераси. Горещите извори Памуккале извират от недрата на планината Кал Даъ в Западен Анадол.

Водата, чиято температура е 37°C излиза, клокочейки изпод земята, и в изумителни каскади се втурва надолу по поредица от близо сто тераси. Водните струи са издълбали терасите и във вдлъбнатините са образували топли водни басейни. Голям брой от тях имат ослепително бял цвят, а някои са жълтеникави или кафяви. За съжаление, замърсяването на околната среда повлиява силно върху свежестта на цветовете.

Хиераполис - Памуккале е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Близо до местността се намират развалините на Хиераполис, който е основан през 190 пр.н.е. от династията на Аталидите - владетелите на Пергамон. Градът бил популярен сред римляните, страдащите от кожни болести и ревматизъм.

Водата на един от горещите извори, който извира от пещера, отделя зловонни газове, дразнещи очите. Древногръцкият историк и географ Страбон пише, че за броени мигове те биха убили дори бик. Местните жители вярвали, че газовете са диханието на зли духове. Погледната отдалече тази белоснежна маса създава илюзията за огромна памукова плантация или за замръзнал водопад.