Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Турция
  4. Атракции
  5. Афродисия

Афродисия, Турция - Туристически Атракции

Афродисия

Афродисия е едно изключително интересно и красиво място, наситено с руините на множество забележителности.
Съдейки по големият брой останки пръснати по нейната територия, учените смятат, че Афродисия е бил един от най-значимите градове в Античната епоха в т.нар. Карийска зона, а вековете на неговия разцвет и величие са по време на Римския период.

Районът е бил заселен още преди третото хилядолетие от новата ера. Подобно на Ефес, където властва култ към Артемида, този град носи името на Афродита и в чест на богинята има издигнат храм.

През епохата на християнството, в стремежа си да разруши този култ, Византия дава ново име на града - Ставрополис (град на кръста). Освен това го превръща в един от епископските центрове.
Въпреки, че през тези времена храмът на Афродита е превърнат от византийците в църква и в него са извършени много промени, това йоническо светилище на богинята на любовта и красотата запазва своите основи.
Невероятно красиви са вратите на храма, представляващи истинско произведение на искуството на архитектите от миналото.

Със своите Адриановски бани, запазения до наши дни театър, възхитителния стадион, събуждащ удивление със своите размери, както и Агората, Афродисия представлява изключително богат и красив град, който определено трябва да бъде посетен.

Всеки турист посетил града не трябва да пропуска и малкият музей, в който са експонирани находките от разкопките по тези територии, голямо количество от които са изложени под открито небе.