Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Турция
  4. Атракции
  5. Кападокия

Кападокия, Турция - Туристически Атракции

Кападокия

Кападокия е високопланинска област в централна Анатолия в източната част на Мала Азия, Турция.
Тя е с изключително богата история и с прекрасна уникална природа, които привличат множество туристи по нейните територии.

В миналото Кападокия е била държава с голямо значение, в която съжителствали много народи.

По времето на Херодот населението й владеело целия район от планината Таурус до Черно море.
Кападокия е разположена между веригата на Таурус, Ефрат, Черно море и централното солено езеро.

В късната Бронзова епоха Кападокия е родина на хетите и е известна с името Хати. След падането на хетската империя територията на днешна Кападокия остава под властта на местната феодална аристокрация. Областта е включена в състава на Персийската империя и остава неин васал за дълго време.

Жителите й спечелват своята независимост по време на управлението на владетеля Ариатес І, но отново биват лишени от нея при Александър Македонски. След разпадането на империята на великия завоевател страната остава под властта на династията на Ариатес.

Пътищата на Кападокия с Рим се преплитат няколко пъти, първо съдбата ги среща като врагове, а по-късно като съюзници. Страната става васал на Рим, а при император Тиберий е превърната в провинция на империята.

В областта са разположени няколко подземни града, които някога са служели предимно на ранните християни като укрития. Отците от Кападокия през 4-и век имат важна роля в историята при формирането на ранната християнска философия.

Византийският патриарх Йоан от Кападокия е роден в тази област. По времето на Османската империя местното население масово започва да говори на турски, но местният гръцки диалект се запазва до 20-и век, когато през 1923г. голяма част от християните са изгонени от областта.

Територията на Кападокия е много популярна туристическа дестинация заради наличието на множество исторически забележителности, а също и заради интересните конусовидни геологически образувания.
Областта е свързана с Анкара чрез град Кайсери, където има летище и железница.

Меките вулканични скали в района Гореме в централна Кападокия са били издълбани в миналото и в тях са построени много църкви, къщи, манастири. Намерени са селища от различни исторически периоди от античността и Средновековието.
Откритият музей на Гореме е една от най-популярните дестинации в цяла Турция и се радва на най-много посетители, от всички други забележителности в Кападокия. Той представлява комплекс от повече от 30 издълбани в скалите църкви и параклиси, в които могат да се видят забележителни фрески от 9-и до 11-и век.