Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Турция
  4. Атракции
  5. Островът на Клеопатра

Островът на Клеопатра, Турция - Туристически Атракции

Островът на Клеопатра

Островът на Клеопатра се намира в пределите на Азиатската част от Турция, а заливчето на остров Седир (другото име на острова) се влива в Средиземно море.

Климатът на това райско място е субтропичен средиземноморски. Горещо лято и топла зима. Най-подходящ сезон за посещение на острова е пролетта (април до юни) или есента (септември до октомври).

Седир е разположен на около 15 км. от Мармарис. Пътуването до острова става със заявка на яхта, обикновено се организират туристически групи до там.

Морското пътешествие до приказното място е неописуемо красиво. В открито море водата е кристално чиста и се виждат морските създания. Могат да се видят много делфини и различни морски обитатели.

На острова на царицата туристите, обикновено, разполагат с няколко часа за обиколка и плуване в заливчето.
Обиколката запознава от части с римския бит и отзвук от елинистичната култура, посетителите научават как се е складирала храна на такива места, при ниска температура. Как се е развличала Клеопатра. За нея е построен специален амфитеатър. Често, тя самата се качвала на сцена, изпълнявайки някоя роля. На територията на острова има значително добре запазен храм на Амур, където колоните са изсечени във формата на сърце. На централната колона, която е частично запазена, в миналото хората са изпращали послания към бога на любовта.

Пясъкът на плажа е най-специалната част от острова. Представлява милиони малки мъртви създания, които изглеждат като пясък – едър, бял и нежен. Доказан научен факт е, че пясъкът продължава да се увеличава. Той е толкова ценен за Република Турция, че се е превърнал в едно от националните й богатства. Има глоба за посетители опитващи се да изнесат част от него.

Историята на това райско местенце започва по времето на Римската империя.
Марк Антоний подарява Седир на Клеопатра VІІ Филопатор за техният меден месец, в знак на голямата му и искрена любов към нея. Но царицата много тъжала за пясъка на пустинята и Марк Антоний, за да я направи щастлива, пренесъл с кораби пясък от Тунис. По този начин той доказал голямата си любов към тази велика жена.

Клеопатра е известна не само със своята красота, но и с това, че говорила 9 езика в това число и египетски. Тя е единствената владетелка от династията на Птолемеите (което продължило 300 години), която научила езика на народа си. Тя се възкачва на върха, макар и за кратко, не само чрез външността си, но и с много добре преценените си стратегически ходове.

Островът на Клеопатра е едно кътче от нашата планета, което изостря сетивата на всеки, който го е посетил. То очарова със своята величествена красота и оставя отпечатък в съзнанието на хората. Неговата недокоснатост от техническия прогрес привлича туристите.
Всеки трябва да види тази реална приказка.